Acum e oficial – Institutul Naţional de Statistică a confirmat ceea ce românii au observat zi de zi – inflaţia a crescut, atingând un nivel de 5,2% în luna aprilie. Cea mai mare valoare din ultimii cinci ani.Românii au simţit pe propriile buzunare că dau mai mulţi bani pe produsele pe care le pun în coşul de cumpăraturi. De asemenea, acelaşi plin de carburant la maşina pe care o conduc, îi costă mai mult ca acum o lună.

De la începutul anului, cea mai mare creştere de preţ au înregistrat-o fructele: aproape 14%. De asemenea, nici legumele n-au scăpat de scumpiri. Aici vorbim de o creştere de preţ de şapte procente.
Creşteri de preţ, în aprilie, comparativ cu martie, anul acesta, s-au înregistrat şi la gazele naturale: 4,26%. Nici legumele nu au scăpat de scumpiri, luna trecută: 1,46%. Şi tot în aprilie, preţurile serviciilor au crescut cu 2,83%. În schimb, s-au ieftinit ouăle, untul, uleiul, margarina, zaharul, mălaiul și vinul.

Previziunile specialiştilor nu sunt tocmai optimiste. ‘’ Cred că pe termen mediu şi lung, această tendinţă de existenţă a inflaţiei va continua, însă cred că se va mai tempera prin măsurile luate de BNR. Ştim că a fost crescută dobânda de referinţă la 2,5% şi este a doua creştere. Astfel de măsuri vin să reducă inflaţia. ‘’, anunţă Adrian Benţa, consultant fiscal.

Există însă şi efecte negative ale unor astfel de măsuri

‘’Vin cu costuri suplimentare pentru investitori. În momentul în care se scumpeşte creditul bancar, investitorii sunt mai reticenţi în a face investiţii, ceea ce cam frânează economia naţională, dar în acelaţi timp nici guvernul nu face investiţii şi atunci suntem într-o zonă de cerc vicios. ‘’, explică acelaşi consultant.

Întrebată la Parlament cum comentează faptul că inflaţia este cea mai ridicată din ultimii cinci ani, Viorica Dăncilă a spus: „Şi de ce n-o luăm şi mai dinainte? Faţă de luna trecută, a crescut cu 0,3 (procente – n.r.). Uitaţi-vă la scumpirile de la 1 aprilie şi o să vedeţi de ce”.

Banca Națională se așteaptă ca inflaţia să coboare uşor spre sfârşitul anului. Însă numai dacă Guvernul nu mai face alte modificări fiscale sau măriri de salarii.


Conținutul website-ului https://business-talks.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către BUSINESS TALKS sunt protejate prin dispoziţiile legale. Sunt interzise copierea sau reproducerea conţinutului acestui website. Detalii se găsesc în secţiunea Termeni și condiții. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor BUSINESS TALKS, vă rugăm să ne contactați la office@business-talks.ro