Închisoare pentru neplata amenzilor

Cei care nu îşi achită amenzile primite riscă să facă închisoare sau să muncească în folosul comunităţii. Un deputat PSD propune acest lucru.

Proiectul de lege vine în contextul în care nici măcar un sfert dintre românii sancţionaţi nu plătesc amenzile în termenul prevăzut în lege. Unii oameni văd cu ochi buni iniţiativa, alţii spun că este cam exagerată.

Persoanele care nu îşi plătesc amenzile primite în termen de 90 de zile ar putea fi somate să muncească pe străzi, în parcuri, sub supravegherea atentă a poliţiştilor locali. Mai mult decât atât, în cazul în care refuză să lucreze pentru comunitate ar putea chiar să ajungă după gratii.

Un parlamentar social-democrat a depus o iniţiativă legislativă în care sunt prevăzute aceste măsuri.
‘’ E o cutumă de a nu plăti amenzile. Mă refer la nivel naţional. Sancţiunile care se aplică pentru cerşetorie, pentru prostituţie, la legea 61/91, pentru tulburarea liniştii publice, nu se plătesc.’’, spune Neculai Iftimie, deputat PSD

În 2017, poliţiştii au dat aproape 3 milioane de amenzi. Cele mai multe pentru nerespectarea vitezei regulamentare în trafic. Statisticile mai arată că numai 22,7% dintre românii sancţionaţi îşi achită

Proiectul de lege a fost înregistrat la Senat şi urmează să fie dezbătut în Parlament, în procedură de urgenţă. Cei mai mulţi social-democraţi sunt de acord cu el. Asta înseamnă că sunt şanse mari să fie şi adoptat.

Recent, inclusiv ministrul de interne, Carmen Dan, spunea că este de acord ca cei care nu îşi achită amenzile să muncească în folosul comunităţii sau să facă închisoare între trei luni şi doi ani.

Politicienii cred că astfel statul nu ar mai cheltui bani cu urmărirea şi executarea silită a cetăţenilor care fug de lege.


Conținutul website-ului https://business-talks.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către BUSINESS TALKS sunt protejate prin dispoziţiile legale. Sunt interzise copierea sau reproducerea conţinutului acestui website. Detalii se găsesc în secţiunea Termeni și condiții. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor BUSINESS TALKS, vă rugăm să ne contactați la office@business-talks.ro