Germania vrea să renunțe definitiv la cărbune până în 2038

6696
 

Germania ar trebui să închidă ultima fabrică electrică pe bază de cărbune până în 2038.

Surse din cadrul Comisiei de Guvern au declarat pentru Reuters că organismul a convenit să fie acordate 40 miliarde de euro (45,65 miliarde de dolari) ajutoarelor pentru statele afectate de eliminarea cărbunelui până în 2040, mai puțin decât cele aproximativ 60 de miliarde de euro pe care le-au cerut.

În următorii patru ani, operatorii de plante, inclusiv RWE și Uniper, vor fi rugați să închidă aproximativ 12 gigawați de capacitate într-un prim pas, au declarat membrii comisiei pentru Reuters după mai mult de 20 de ore de discuții.

Planurile Comisiei se află în centrul strategiei germane de a renunța la stațiile de poluare a cărbunelui în favoarea energiilor regenerabile, care au reprezentat anul trecut peste 40% din mixul de energie, bătând cărbuni pentru prima dată.

Este cea de-a doua intervenție majoră în piața de energie a Germaniei în decurs de un deceniu, după o hotărâre de oprire a închiderii tuturor centralelor nucleare până în 2022. Decizia de a se retrage de la nucleare a fost luată în urma dezastrului japonez Fukishima în 2011.

După luni de negocieri, propunerile comitetului, cunoscută și sub denumirea de comisie de cărbune, vor servi drept îndrumare pentru guvern în efortul său de a transforma ieșirea planificată a cărbunelui în lege.

În timp ce data de ieșire 2038 pare să fie în linii mari conform estimărilor, sursele comisiei au declarat că eliminarea treptată ar putea fi deja încheiată până în 2035, adăugând că în 2032 ar fi decis dacă acest lucru ar fi fezabil.

Compensațiile pentru companiile și consumatorii care se confruntă cu prețuri mai ridicate la energia electrică rezultate din eliminarea cărbunelui ar trebui să fie de 2 miliarde de euro pe an, suma exactă urmând să fie fixată în 2023, a arătat un text al recomandărilor comisiei.


Conținutul website-ului https://business-talks.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către BUSINESS TALKS sunt protejate prin dispoziţiile legale. Sunt interzise copierea sau reproducerea conţinutului acestui website. Detalii se găsesc în secţiunea Termeni și condiții. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor BUSINESS TALKS, vă rugăm să ne contactați la redactie@business-talks.ro