Fără Premiul Nobel la matematică! Premianții primesc altceva

354
 

Din 1901, s-au acordat premii Nobel anuale pentru: fizică, chimie, literatură, medicină și pace, la care s-a adăugat ulterior și cel pentru economie (1969). Una  dintre supozițiile  pentru care matematica nu se regăsește pe lista științelor premiate este că iubita lui Alfred Nobel l-ar fi părăsit pentru un matematician.

Alfred Nobel (1833 – 1896) a cerut prin testament, ca din veniturile averii sale să fie instituite premii pentru cei care „au adus cele mai mari servicii umanității”.

Însă, matematicienii s-au consolat cu Medalia Fields, un substitut al Premiului Nobel. Cel mai prestigios premiu internațional pentru excelență în cercetarea matematică poartă numele matematicianului canadian John Charles Fields (1863-1932), cel care a propus lansarea acestei medalii la un congres internațional la Toronto și a lăsat moștenire întreaga sa avere în acest scop.

Medalia Fields a fost decernată pentru prima dată în 1936. Premiul n-a mai fost acordat până în 1950, din cauza celui de-al Doilea Război Mondial. De atunci s-au acordat medalii la fiecare ediție a Congresului Internațional de Matematică, eveniment care se desfășoară o dată la patru ani. Inițial se decernau câte două medalii, însă în 1966 s-a luat decizia de a se acorda patru medalii la fiecare Congres.

Turnată din aur de 14K, medalia Fields este însoțită de un premiu de 15.000 dolari canadieni, aproximativ 10.000 de euro, și se acordă matematicienilor care nu au împlinit vârsta de 40 de ani la data de 1 ianuarie în anul decernării.

 


Conținutul website-ului https://business-talks.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către BUSINESS TALKS sunt protejate prin dispoziţiile legale. Sunt interzise copierea sau reproducerea conţinutului acestui website. Detalii se găsesc în secţiunea Termeni și condiții. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor BUSINESS TALKS, vă rugăm să ne contactați la redactie@business-talks.ro