EXCLUSIV! Ciprian Marica aprinde “FARUL” în afaceri

             S-a dedicat sportului o bună perioadă de timp, a activat în campionatul național și în străinătate și a reușit de fiecare dată atunci când intra în teren să câștige simpatia suporterilor. Ciprian Marica a îmbrăcat tricoul naționalei în 71 de partide, pentru care a înscris peste 20 de goluri. Și-a început cariera la echipa Dinamo București și și-a agățat ghetele în cui tocmai la formația rivală, Steaua București. După terminarea carierei, Marica a făcut pasul spre antreprenoriat și  s-a implicat financiar în susținerea clubului Farul Constanța. Ciprian Marica a răspuns la întrebările revistei Business Talks, privind intrarea în arena mediului de afaceri.

 

Reporter: Ce te-a determinat să pornești propria afacere în fotbalul românesc?

Ciprian Marica:Dacă urmărim emisiunile TV, dacă discutăm cu oamenii pe stradă, pe stadioane, toți trag aceeași concluzie, fotbalul a ajuns într-un punct critic aproape de dezastru. Toți vorbesc, dar nimeni nu face nimic. Eu sunt ceea ce sunt datorită fotbalului, și în plan material, și în plan personal, ca om, ca și caracter. Fotbalul m-a format! Și pe mulți alții. Iar dacă noi nu ne implicăm și ne mulțumim doar să constatăm, atunci ne merităm soarta! Eu am decis să mă implic. Am studiat înainte în Elveția, în Spania, în Germania. Am vrut să învăț de la ei cum au făcut lucrurile să meargă.

 

Reporter: Ce obiective ai pentru acest business din domeniul sportului?

Ciprian Marica: Îmi doresc să recreez un brand, Farul, în care să se regăsească fiecare dobrogean, nu doar constănțenii. Și care să-i facă mândri. Să poarte cu drag în vacanțe, la ieșirile cu familia, cu prietenii, simboluri ale clubului, să arate tuturor ca ‘Eu sunt farist! ‘

Constănțenii au nevoie de simbolul Farul

 Reporter: Dacă vorbim de capital, în afara de cei 41.300 de euro investiți pentru achiziționarea  brandului,  la cât se ridică valoarea efortului financiar la clubul Farul Constanța?

Ciprian Marica: Investiția la Farul până în acest moment este destul de mare. Vorbim despre plata unor datorii cu care am preluat clubul, despre salarii, prime, chirii, deplasări. Spre exemplu, într-un sezon, Farul Constanța face deplasări extrem de lungi la Arad, la Timișoara, la Cluj, la Bacău. Dar ambițiile constănțenilor sunt foarte mari, ei au nevoie de un simbol care să-i reprezinte, pentru că sunt cetățenii unui mare oraș din România. Și noi trebuie să ne unim eforturile pentru a le satisface aceste așteptări oamenilor care iubesc Farul, iubesc Constanța, iubesc Dobrogea.

 

Reporter:   Ai avut dificultăți în activitatea ta de patron de echipă de fotbal?

Ciprian Marica: Au fost multe, nu ne ajunge spațiul să le înșirăm pe toate. A fost o comunicare deficitară la început, au fost câțiva oameni care au ținut morțiș ca Farul să dispară, pentru că dispărea dacă nu interveneam, nu mai putea funcționa! S-a spus ca vreau să fac blocuri pe stadion, că aduc o echipă din alt oraș, niște aberații care au debusolat oamenii de bună credință. S-a pierdut timp prețios în formarea echipei, pe stadionul nostru. Am Intrat destul de târziu pentru că a fost cedat administrației locale de către MTS și a durat ceva până s-au finalizat actele. Au fost multe probleme, încă sunt, dar cu siguranță le vom rezolva pe toate.   

 Este nevoie de implicare ca sa progresăm

 Reporter: Ce nivel de risc ți-ai asumat în momentul în care ai acceptat să intri în această afacere?

Ciprian Marica:  Pentru mine nu este o afacere propriu-zisă. Eu am vrut să ajut, să fac din Farul un model, să arat că se poate! Că trebuie să ne implicăm toți, oameni din sport, care se pricep, care vin din fenomen, autoritățile locale, companiile, oamenii de afaceri! Trebuie să construim o societate solidă, care să se poată întreține, apoi să și producă profit, care să se reinvestească în plus valoare! Dar acum e nevoie să ne implicăm toți, că de la cât am stat deoparte s-a ajuns aici. Sunt conștient de riscul pe care mi l-am asumat, pentru că în România e mai simplu să critici, nu să faci. Sunt oameni din preajma mea care imi zic în față : Ce ești, mă, fraier, să bagi banii tăi, ce ți-a venit?! “. Cu mentalitatea asta nu putem progresa!

Reporter:  Care crezi că este  secretul reușitei în afaceri?

Ciprian Marica : Trebuie să crezi în ceea ce faci! Să iubești meseria, domeniul în care activezi! Și sa ții lângă tine oameni care să aibă entuziasm și plăcere, care să creadă ca și tine că lucrurile pot fi schimbate în bine!

Reporter:  În ce mod vrei să  readuci suporterii la stadion?

Ciprian Marica:  Suporterii iubesc Farul, generații întregi au scandat numele acestei echipe. Farul Constanța este un nume mare în fotbalul românesc. Eu am făcut acest pas pentru ei, pentru suporteri, fără ei fotbalul nu poate exista. Am demarat o serie de acțiuni dedicate fanilor, sunt convins că vor veni în număr mare să fie alături de echipa lor de suflet.

Reporter: Unde vom vedea clubul de fotbal peste 5 ani?

Ciprian Marica: Proiectul pe care l-am construit și pe care l-am prezentat public fanilor și mass – mediei nu lasă loc de interpelări. Planul meu chiar de 5 ani este structurat, iar peste 5 ani Farul Constanța trebuie să joace cu stadionul plin, să fie in playoff-ul Ligii 1 și calificată in cupele europene.

Reporter: Patronul Marica  mai are timp liber?

Ciprian Marica: Tot mai puțin timp liber, din păcate. Mai ales acum, în cazul meu. Petrec mult timp la Constanța, mai am business-uri și în București, am și o fundație care sprijină copiii talentați fără posibilități materiale, sunt prins pe multe planuri. Puținul timp liber încerc să-l dedic celor dragi, familiei, prietenilor.

 


Conținutul website-ului https://business-talks.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către BUSINESS TALKS sunt protejate prin dispoziţiile legale. Sunt interzise copierea sau reproducerea conţinutului acestui website. Detalii se găsesc în secţiunea Termeni și condiții. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor BUSINESS TALKS, vă rugăm să ne contactați la office@business-talks.ro