Cristian Erbașu este unul dintre antreprenorii de succes din  România. Este principalul acționar și director general al grupului de companii Erbașu și președinte al Casei Sociale a Constructorilor. Companiei Erbașu i-au fost recunoscute performanțele, fapt pentru care a primit mai multe premii în decursul anilor. La doar 30 de ani, omul de afaceri a fost nevoit să preia frâiele businessului de familie. An de an, cifra de afaceri a întregului grup a crescut semnificativ. Se poate vorbi atât de rezultate de excepție, validate prin volumul mare de lucrări și prin realizarea unor obiective importante, multe aflate în stadiu de execuție, cât și prin calitatea oamenilor din companie care, prin competențele și profesionalismul lor, au contribuit la atingerea unor performanțe de referință, specifice celor mai solide firme de construcții.

Visul lui Cristian Erbașu  nu a fost să lucreze în domeniul construcțiilor, însă afacerile de familie din acest domeniu l-au motivat să ia această decizie. „Nu pot spune că mi-am dorit încă din copilărie să lucrez în domeniul construcțiilor, dar este clar că am avut din partea părinților mei insuflată această motivație de a fi în zona construcțiilor.  Ambii părinți au lucrat în construcții și evident că fiind copil trăiam atmosfera, mergeam pe șantiere și la institutul de proiectare unde lucra mama. Atunci când ești copil, te atrag lucrurile noi. Eram fascinat de tot ce vedeam, dar nu mă gândeam la vremea respectivă că voi lucra în acest domeniu. De-a lungul timpului,  am avut mai multe dorințe, dar în final m-am hotărât să merg pe acest drum”, și-a început povestea Cristian Erbașu.

Efectul exodului  forței de muncă, dăunător

      Din 2007 și până în 2017, mai mult de 3 milioane de oameni au ales să părăsească România și să se mute în altă țară. Datele sunt dezastruoase, mai ales că România era plasată a doua în lume după Siria în ceea ce privește emigrația. Lipsa forței de muncă s-a simțit și se simte în continuare și în domeniul construcțiilor. Cristian Erbașu spune că oamenii din construcții nu mai muncesc acum pe salarii mici și că există un deficit extrem de mare al forței de muncă în țara noastră, deficit care va împiedica finalizarea proiectelor la timp. „Companiile au reale probleme și nu doar în ceea ce privește forța de muncă calificată, ci orice fel de forță de muncă. Într-adevăr, soluțiile sunt greu de găsit. Sunt variante în care companiile aduc oameni din estul îndepărtat, din Sri Lanka, Vietnam, etc. Nu sunt cheltuieli mici, dar sunt absolut necesare pentru că nu există alternativă. O altă alternativă ar fi să reușim să aducem înapoi din cei care pleacă. Costurile ar fi și mai mari pentru că respectivii lucrează în Occident pe salarii foarte mari. O soluție este calificarea tinerilor. E greu însă să-i convingi să intre în această breaslă. Condițiile nu sunt tocmai bune și spun asta pentru că iarna e foarte frig, iar vara pot întâmpina călduri foarte mari. Acest proces de plecare din România către Occident continuă. Nici nu apucă să învețe prea multe lucruri, că tinerii sunt atrași de mirajul Occidentului. Acolo se plătește de două, trei ori mai mult ca în România. Principala cauza pentru care oamenii pleacă acolo este partea financiară”, opinează omul de afaceri.

Mirajul Occidentului, magnet pentru tineri

     Lipsa forței de muncă a afectat inclusiv activitatea grupului Erbașu. Antreprenorul spune că „orice firmă, nu doar grupul Erbașu a fost afectată. În construcții ai astfel de probleme la tot pasul. Din păcate s-a ajuns ca atunci când vrei să respecți toate rigorile legii, să fii blocat. Asta nu înseamnă că nu trebuie să le respecți . Noi ne încăpățânăm să le respectăm, dar vedem cum întotdeauna alții nu le respectă și practic intrăm într-o concurență neloială pe o economie de piață care ar trebui să fie una reglementată. Ne aflăm într-o paradigmă. Ori ne ducem într-o zonă extrem de reglementată în care blocăm lucrurile, ori mergem într-o zonă exagerat de liberală în care nu mai respectăm nicio regulă. Problema noastră e că trebuie să ne ducem într-o zonă de mijloc în care lucrurile trebuie să meargă și în care trebuie să respecți niște principii minimale și niște reguli și legi care s-au hotărât pentru a fi respectate”.

 Noi trăim o dramă pe care nicio altă țară din estul Europei nu o trăiește, în condițiile în care România nu este în război

Procesul de avizare, complicat  fără rost

        Conform legii,  un dezvoltator dacă are toate actele în regulă, poate primi autorizarea în maxim 30 de zile. Cu toate acestea, de multe ori, statul încearcă cu tot dinadinsul să prelungească termenul. Cele mai multe întârzieri sunt pe raza municipiului București. „E o problemă în administrațiile locale din București. Ei au, din păcate, un mod de aplicare al legii care nu este întotdeauna unitar, ci diferă de la un sector la altul. Mai mult decât atât, există o divergență între autoritățile locale și autoritățile care trebuie să  dea avizele. Întotdeauna se încearcă îngreunarea acestui proces. Nu am înțeles niciodată de ce. Unii explică într-un fel, alții în alt fel. Probabil că și dezvoltatorii greșesc câteodată, pentru că din dorința de a avea o eficiență și o profitabilitate își doresc niște lucruri care nu pot fi acceptate.  Dar e ciudat pentru că în aceeași administrație ce e permis pentru unii, nu e permis pentru alții. Se creează frustrările. Adică dacă te-ai hotărât să nu accepți ceva pentru binele comunității, trebuie să nu accepți pentru nimeni. În momentul în care ai acceptat pentru o singură persoană sau două fără a avea un argument solid, toți ceilalți sunt frustrați și încearcă și ei același lucru. Atunci, apare caruselul unei competiții incorecte în care toată lumea încearcă să obțină cât mai mult și se crează un fel de bătălie între cei care vor să investească și autoritate . Lucrurile sunt de foarte multe ori complicate fără rost și înțelese diferit tocmai pentru că există acest mod complicat de a pune problema și într-adevăr se întârzie. Dar până la urmă astfel de perioade la nivel de șase luni – un an sunt valabile cam în toată Europa. Tragedia este că ele durează mult mai mult și de multe ori putem vorbi de ani de zile” a precizat  Cristi Erbașu pentru revista Business Talks.

Autoritățile, în cercul vinovaților

                În urmă cu câteva luni, un bloc din sectorul 5 al Capitalei a ars din temelii. Construcția nu avea nicio autorizare de funcționare, dar totuși apartamentele erau locuite. Iată cum explică antreprenorul Erbașu o astfel de situație , contrară tuturor normelor și regulilor în vigoare.

„Nu îmi vine să cred că există astfel de clădiri. Aici nu e un singur vinovat. Evident, vinovații de bază sunt cei care au construit astfel de blocuri, dar vinovați sunt și cumpărătorii și notarii care au acceptat astfel de tranzacții. Vinovate sunt și autoritățile care trebuiau să se sesizeze.  E adevărat că de multe ori autoritățile nu sunt ajutate. Se duc, dau o amendă, iar mai mult de atât nu pot face, iar respectivul își continuă activitatea. Aici, după părerea mea, fiecare trebuie să își facă treaba și trebuie să își îndeplinească rolul. Statul trebuie să facă partea de control, eventual să își fortifice legislația astfel încât să poată lua măsuri eficiente. Cumpărătorii trebuie să aibă foarte mare grijă ce fac cu banii lor pentru că după aceea nu au voie să se plângă dacă au făcut astfel de prostii, iar dezvoltatorii în astfel de situații trebuie să plătească foarte dur deoarece aici este vorba de vieți omenești”.

Incompetența, un fact nociv

            „Închide statul ochii de cele mai multe ori? Aici nu vobim de stat, ci de persoane. Mulți se plâng de acest lucru și vă pot spune că aceeași persoană vede un lucru într-un fel cu niște ochi și alt lucru cu alți ochi. Este clar că această inconsecvență duce la alte gânduri. Chiar dacă nu e adevărat ajungem din nou la bănuiala că poate fi vorba de incompetență, corupție. Dar de cele mai multe ori vorbim de incompetență. Ambele sunt la fel de nocive. Ca să eliminăm astfel de situații ar trebui să avem legislație simplă, clară pusă în aplicare unitar și într-adevăr să fie pe poziții oameni responsabili. Nu vreau să generalizez și să spun că toți sunt la fel pentru că mai sunt și oameni care nu vor să intre în nicio extremă. Din păcate, aceștia nu își pot desfășura activitatea pentru că acolo când mergi în sânul unei autorități ai nevoie de 20 de semnături. Degeaba ai 18 dacă îți lipsesc 2. E suficient ca cei doi să încurce lucrurile chiar dacă ceilalți își desfășoară activitatea bine” a continuat Cristian Erbașu.

Dublă măsură pentru  norme

          Sunt din ce în ce mai des întâlnite situațiile în care suprafețele minime ale apartamentelor ajung să aibă cu 8 sau 10 metri pătrați mai puțin decât este prevăzut în lege. Sunt oamenii sau dezvoltatorii vinovați pentru această încălcare? Unii sunt de părere că de vină  ar fi în principal criza imobiliară. Așa să fie?

„Odată cu venirea crizei s-au încercat soluții de apartamente  cât mai ieftine, iar una din variante a fost încălcarea acestor suprafețe, astfel încât oamenii plătesc același preț pe metru pătrat, dar pe apartament plătesc mai puțin. Acest lucru este în detrimentul confortului. Se crează un disconfort pe care oamenii sunt nevoiți să îl accepte pentru că au nevoie de o locuință. Decât să nu aibă deloc, oamenii preferă o locuința mai mică. Din nou, autoritățile atunci când dau autorizația de construire pot  verifica aceste suprafețe și pot respinge astfel de proiecte care nu respectă aceste suprafețe.  Și aici vorbim de autorități care au cedat și autorități care nu au cedat. Să știți că dacă se ajungea la concluzia că aceste suprafețe sunt prea mari, atunci trebuia schimbată legea și toată lumea era mulțumită”, afirmă managerul companiei.

„Nu trebuie să facem o lege că să o încălcăm. Dacă ajungem la anumite concluzii, o refacem și o actulizăm în funcție de nevoile societății”            

Cristian Erbașu dedică o parte din timp activității Casei Sociale a Constructorilor.   „Casa  este un organism paritar și avem reprezentanți atât din partea patronatului, cât și din partea sindicatelor. Este un organism care încearcă să stabilizeze  un segment extrem de dinamic din economia noastră. Constructorii se mută destul de des de la o companie la alta. Într-adevăr, după 28 de ani ne aflăm într-o situație în care avem mult mai puțini constructori în România decât am avea nevoie. Acum 10- 15  ani, România era o țară în care firmele din afară veneau să caute lucrători pentru că noi aveam specialiști”, ne-a declarat în încheiere directorul general al grupului de companii Erbașu.

 

 


Conținutul website-ului https://business-talks.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către BUSINESS TALKS sunt protejate prin dispoziţiile legale. Sunt interzise copierea sau reproducerea conţinutului acestui website. Detalii se găsesc în secţiunea Termeni și condiții. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor BUSINESS TALKS, vă rugăm să ne contactați la office@business-talks.ro