În contextul actualelor turbulențe economice globale, președintele Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, a subliniat oportunitatea Uniunii Europene de a atrage investitori în căutarea unor alternative la sistemul financiar dominat de dolarul american. Adresându-se liderilor europeni în cadrul unui summit recent, Lagarde a evidențiat necesitatea consolidării piețelor financiare europene pentru a spori atractivitatea euro pe scena internațională.

De la introducerea monedei euro, factorii de decizie europeni au aspirat să diminueze dominația dolarului american în finanțele și comerțul global. Cu toate acestea, până în prezent, euro nu a reușit să îndeplinească pe deplin aceste așteptări, dolarul continuând să fie moneda principală în aproximativ 90% din tranzacțiile globale.

Lagarde a subliniat că, în fața fragmentării economice mondiale și a tensiunilor geopolitice crescânde, Uniunea Europeană trebuie să acționeze rapid pentru a integra piețele de capital și a mobiliza eficient capitalul privat. Aceasta a avertizat că Europa riscă să rămână în urmă în ceea ce privește inovația și competitivitatea dacă nu se iau măsuri decisive. „Contextul geopolitic a devenit mai puțin favorabil, cu amenințări tot mai mari asupra comerțului liber din toate colțurile lumii. Uniunea Europeană este mai expusă acestor tendințe decât alte zone ale lumii”, a declarat Lagarde.

În plus, președintele BCE a evidențiat că euro oferă Europei o mai mare suveranitate într-o lume turbulentă, permițând continentului să rămână autonom pe plan global. Cu ocazia celei de-a 25-a aniversări a monedei euro, Lagarde a afirmat: „Ne confruntăm cu sporirea tensiunilor geopolitice, mai ales războiul ilegal al Rusiei contra Ucrainei, care cer decizii colective curajoase.”

Prin urmare, BCE îndeamnă liderii europeni să accelereze integrarea piețelor de capital și să întărească rolul internațional al euro, transformând actualele provocări economice în oportunități strategice pentru Uniunea Europeană.

Deși Uniunea Europeană are potențialul teoretic de a rivaliza cu Statele Unite datorită economiei sale de mari dimensiuni, sectorului bancar matur și statului de drept funcțional, în practică, sistemul său financiar rămâne fragmentat în cele 27 de sectoare naționale distincte, în ciuda discuțiilor despre crearea unei piețe interne unificate, concluzionează Politico.