Autoritatea de Supraveghere Financiară a demarat o serie de programe de educație financiară în cadrul unei strategii pentru educație.

„Începând cu anul 2015, ASF a demarat o serie de programe de educaţie financiară în România, având ca obiectiv creşterea gradului de înţelegere a conceptelor, noţiunilor şi a mecanismelor financiare, cu scopul diminuării excluziunii financiare şi a creşterii nivelului de bunăstare a populaţiei. Programele actuale dezvoltate de ASF în domeniul educaţiei financiare se adresează în principal copiilor şi tinerilor prin intermediul unor programe dedicate mediului pre-şcolar, şcolar, liceal şi universitar, dar şi adulţilor… În cadrul Strategiei pentru educaţie, ASF are ca grup ţintă societăţile şi angajaţii lor”, a spus Ovidiu Wlassopol, prim-vicepreşedintele Autorității de Supraveghere Financiară.

În România există un nivel redus de educație financiară a populației, iar educația financiară la locul de muncă este un concept internațional care se adresează atât angajaților cât și angajatorilor. Educația financiară este un proces prin care se poate îmbunătăți nivelul de înțelegere a produselor financiare, a conceptelor și a riscurilor financiare, dar mai ales este un proces în urma căruia se pot lua decizii în mod corect.

Procesul de educație financiară la locul de muncă este unul benefic din toate punctele de vedere întrucât angajatul ajunge să înțeleagă exact care este valoarea beneficiilor primite și care sunt riscurile la care se supune accesând produse financiare pe care nu le cunoaște în totalitate.

Mai mult, este cunoscut faptul că și partea financiară este o formă de stres, iar angajații stresați din punct de vedere financiar sunt mai puțin productivi, petrec mai mult timp în concedii medicale, toate acestea având un impact negativ și asupra angajatorilor.

„Trebuie să avem în vedere faptul că protecţia şi economisirea, ale căror componente financiare se pot acoperi prin asigurare şi/sau pensie, fac parte din cerinţele de bază pentru asigurarea siguranţei financiare a salariaţilor, iar un program de educaţie financiară adresat salariaţilor răspunde exact acestor nevoi”,  spune Ovidiu Wlassopol.


Conținutul website-ului https://business-talks.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către BUSINESS TALKS sunt protejate prin dispoziţiile legale. Sunt interzise copierea sau reproducerea conţinutului acestui website. Detalii se găsesc în secţiunea Termeni și condiții. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor BUSINESS TALKS, vă rugăm să ne contactați la office@business-talks.ro