E oficial! Aleşii locali au dreptul la PFA

2777
 

Aleşii locali – primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene – au dreptul să aibă autorizație de PFA, au hotărât, ieri, membrii Comisiei speciale pentru elaborarea Codului administrativ.

Comisia a eliminat un text de la articolul referitor la incompatibilităţile aleşilor locali, care prevedea că cei menţionaţi nu pot avea calitatea de persoană fizică autorizată sau de persoană care exploatează o întreprindere individuală sau o întreprindere familială, dacă intră în relaţii comerciale cu instituţii publice.

Întrebat dacă aleşii locali pot face în aceste condiţii afaceri cu statul, preşedintele comisiei, deputatul PSD Marcel Ciolacu, a spus că nu.

”Nu fac nicio afacere cu statul. Sunt alte legi care reglementează aceste lucruri, deci nu se poate extinde. Sunt sute de cazuri de primari care au avut PFA – sunt asociaţiile agricole -, au accesat fonduri europene, au candidat la primărie, au fost aleşi primari – în principal, eliminarea punctului f) a fost pentru primari, şi pe urmă a trebuit să aleagă. Ori înstrăinau PFA-ul, ceea ce însemna să dea toţi banii înapoi la fonduri europene – vorbim de accesare de fonduri europene, de impozite şi taxe şi de dezvoltare a comunităţii – sau îşi pierdeau calitatea de primar. Nu pot să candideze, aici a fost discuţia, domnul director (n.r. – directorul ANI) ne-a lămurit”, a precizat Ciolacu.


Conținutul website-ului https://business-talks.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către BUSINESS TALKS sunt protejate prin dispoziţiile legale. Sunt interzise copierea sau reproducerea conţinutului acestui website. Detalii se găsesc în secţiunea Termeni și condiții. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor BUSINESS TALKS, vă rugăm să ne contactați la redactie@business-talks.ro