După mașinile electrice, vin și avioanele electrice

„Zborul electric devine realitate”, spune Johan Lundgren, CEO-ul easyJet, întrucât anul viitor intenționează să testeze avionul electric de 9 locuri.

Anul trecut, start-up-ul Wright Electric a prezentat planurile de a face zborul electric comercial o realitate. Câteva luni mai târziu, a anunțat un parteneriat cu easyJet.

Deși au început cu un avion mic, compania Wright Electric are un obiectiv ambiţios de a construi un avion cu 150 de locuri, alimentat de baterii, pentru a concura cu aeronavele comerciale de pe piaţă folosite pentru zboruri de scurtă durată (sub 480 km).

Având în vedere că zborurile sub 500 km reprezintă 30% din curse şi că Boeing şi Airbus au vândut aproape 1.000 de avioane regionale pentru aproximativ 90 milioane de dolari anul trecut, există cu siguranţă o piaţă imensă pentru aceste aeronave. Chiar dacă preţul de pornire este mai mare și costul combustibilului reprezintă o parte semnificativă a costului de operare pentru companiile aeriene, acesta ar putea fi rapid acoperit în cazul în care bateriile sunt reîncărcate cu energie electrică ieftină.

EasyJet este una dintre cele mai mari companii aeriene low-cost în Europa, cu zboruri interne şi internaţionale pe circa 300 de rute între 80 de oraşe europene.

În 2017, compania Eviation Aircraft a efectuat primele teste cu un avion electric, care are o autonomie pentru a parcurge 1.000 de kilometri.

În Norvegia, se dorește ca în 2025 să fie făcute primele zboruri comerciale cu avioane electrice, iar din 2040 de pe aeroporturi să opereze numai avioane electrice. Norvegia este şi ţara care are cele mai multe maşini electrice pe străzi, de la modele Tesla, la Nissan Leaf sau VW e-Golf.

Şi americanii de la Boeing au în plan să comercializeze avioane hibride pentru oamenii de afaceri începând din 2022, în timp ce Siemens vrea ca din 2020 să facă teste cu avioane de linie electrice, cu până la 120 de locuri.

 

 


Conținutul website-ului https://business-talks.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către BUSINESS TALKS sunt protejate prin dispoziţiile legale. Sunt interzise copierea sau reproducerea conţinutului acestui website. Detalii se găsesc în secţiunea Termeni și condiții. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor BUSINESS TALKS, vă rugăm să ne contactați la office@business-talks.ro