„Dragonul Roşu” sau cum s-a inventat business-ul fără egal

699
 

Pe lângă nume binecunoscute în lume, precum grupurile Telecom Huawei sau ZTE, aflate în mod direct în țara noastră, cu carte de vizită impresionantă și cu investiții directe mai sunt și oamenii de afaceri de origine chineză. Aceștia sunt recunoscuți prin prezența lor în centre comerciale precum „Dragonul Roșu” din București, unde se vând mari cantități  de  produse importate din țara Marelui Zid.

Conform unor aprecieri, complexul „Dragonul Roşu” este cel mai mare punct comercial al Chinei în afara graniţelor, dimensiunea spațiilor de desfacere a mărfurilor și numărul impresionant de vizitatori/zi fiind fără egal în Europa Centrală și de sud-est. Încă de la înfiinţarea sa în anul 2002, centrul comercial a devenit cunoscut în toată ţara, fiind principala sursă de produse la preţuri mici care satisfac cererea cetăţenilor cu venituri reduse.

În prezent, în zona  comercială „Dragonul Roşu” îşi desfăşoară activitatea peste 15.000 de persoane, salariaţi ai unor firme aparținând companiei NIRO Investment Group și clienţii acesteia, iar media zilnică de vizitatori este de peste 25.000. În incinta zonei, există 10 pavilioane comerciale, care găzduiesc 5.000 de magazine, întinse  pe o suprafaţă de 195.000 mp şi zone de depozite desfășurate  pe 60.000 mp. Firmele care activează în cadrul zonei comerciale îşi vând produsele atât pe piaţa românească, cât şi pe pieţele ţărilor învecinate: Republica  Moldova, Ucraina, Ungaria, Bulgaria, ţările din fosta Iugoslavie şi, mai recent, în Grecia, Austria şi Cehia. În țară, nu există oraș unde funcționează un complex de magazine  să nu existe produse la vânzare provenite de la „Dragonul Roșu”.

Întreprinzătorii din toată România fac în mod regulat  drumul spre zona comercială de la marginea Bucureștiului.  Unii vin cu sacul, alții cu camionul. Din perspectiva interesului față de mărfuri en gross, zona comercială la care facem referire a fost un mit pentru autointitulații  „oameni de afaceri”. Și poate încă este și astăzi pentru foarte mulți comercianți  care sunt înzestrați cu  arta de a câștiga noi clienți sau noi bani prin activitatea de comerț.

Ce  trebuie reținut în mod deosebit este faptul că pe lângă importanţa mare pe care o deţine în realizarea schimburilor comerciale dintre două țări , prin asigurarea condițiilor de vânzare a unor produse de larg consum la preţuri foarte mici sau pe lângă menirea de a crea locuri de muncă,  „Dragonul Roşu” are şi o funcție socială însemnată,  fiind  una din marile comunităţi multinaţionale şi multiculturale din Europa, găzduind mai bine de 15.000 de întreprinzători şi membri ai familiilor acestora. La un sfert de veac   de la construirea primelor spații comerciale în apropiere de Voluntari,  cetăţeni ai altor ţări  asiatice   sunt deja la a treia generaţie în România ca oameni de afaceri şi au devenit la rândul lor cetăţeni ai Uniunii Europene, îmbrăţişând valorile sociale, culturale şi democratice ale acesteia. Că unora le place și altora nu, Complexul comercial „Dragonul Roșu” a făcut marele pas  spre civilizație prin amenajări și condiții în paviloane asemănătoare celor  existente în  marile mall-uri, unde funcționează restaurante, case de schimb valutar, alte servicii de interes economic și cetățenesc. Suntem siguri că există multe persoane  care  au intrat măcar o dată în Palatul Parlamentului,  în  Muzeul  Satului sau în Grădina Botanică, de exemplu,  însă avem convingerea că  sunt  foarte  puțini cei care nu au vizitat, măcar o dată, zona comercială „Dragonul Roșu”,  în cei 25 de ani de când au fost inaugurate primele prăvălii de haine și de alte produse.


Conținutul website-ului https://business-talks.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către BUSINESS TALKS sunt protejate prin dispoziţiile legale. Sunt interzise copierea sau reproducerea conţinutului acestui website. Detalii se găsesc în secţiunea Termeni și condiții. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor BUSINESS TALKS, vă rugăm să ne contactați la redactie@business-talks.ro