De pe Wall Street la Primaria Sectorului 1

Interviu cu Ciprian Ciceu, un campion în blockchain care ne poate scăpa de birocrație

Ați făcut studii superioare la una dintre cel mai prestigioase universități din Belgia. Într-o frază, care a fost lucrul cel mai important pe care l-ați învățat la Bruxelles?

Nu mă pot limita doar la o fraza pentru ca am învățat acolo tot ceea ce reprezint eu azi: Limba Franceză, acesta este primul lucru important pe care l-am învățat, fără care este cert că nu aș fi putut să învăț nimic altceva . Matematica, și informatica ceea ce mi-a permis mai târziu să învăț cu ușurință strategiile și probabilitățile calculelor financiare de „Hedging” adică protejarea împotriva oricărei fluctuații de pret a unei investiții. În Belgia am mai învățat și ca nicăieri nu e mai bine ca și acasa și ca tot străin ești indiferent de ani petrecuți acolo .

Pentru cititorii noștri, vă rog să ne explicați, în cuvinte puține, ce este blockchainul și la ce i-ar folosi unui cetățean român din Sectorul 1.

BlockChain-ul este cea mai transparentă, mai sigura, mai rapida și mai ieftină metoda prin care se poate trimite o informație, un document sau o suma de bani și mai precis cryptomonede, care există în momentul de față. Un lucru pe care băncile nu îl recunosc public este ca inclusiv azi ele folosesc Tehnologia BlockChain pentru tranzacțiile SWIFT.
Cetățenii , indiferent de sector au nevoie de această transparență din partea administrație și cum timpul înseamnă bani, orice tehnologie care poate să reducă din timpul sau din costurile necesare pentru a obține orice document
administrativ, nu poate fi altfel decât necesar, urgent și benefic.

Ce face Be Trader Academy, și de ce ar trebui să ne intereseze să aflăm cum putem face tranzacții la bursă? Apropo, de unde vine porecla „Lupul din Pipera”?

Be Trader Academy învață cetățenii de orice vârsta și cu orice pregătire școlară indiferent de nivel, cum să tranzacționeze pe piețele financiare cu succes și cu prudență. A învata sa tranzactionezi corect la bursa este metoda ideală de a câștiga un venit suplimentar, de acasa sau de pe o plaja cu doar un laptop sau un smartphone. Mă gândesc că porecla vine din imaginea pe care și-o face lunea despre un Broker de tranzacții la bursă, a mașinilor de lux parcate in curtea academiei, lucru care te duce cu mintea la filmul Lupul de pe Wall Street.

Aveți profilul unui tehnocrat de marcă, de ce faceți pasul spre primărie? Ce vă „mână” în această luptă?

Faptul că sunt revoltat de sistemul actual al administratiei locale și totodată neputinta autoritaților de stat in a tehnologiza si moderniza administratia m-a facut sa intru in aceasta cursă. Îmi doresc să imi aduc familia acasa, în România, îmi doresc ca diaspora să revină în țară, dar într-un mediu
asemănător cu cel de afară. Avem oameni capabili, atât în țară cât și în diasporă, oameni care s-au implicat în administratiile locale externe asa cum este și cazul meu in Bruxelles .

De ce candidați la Primăria Sectorului 1 și nu la 2 sau la 6? Stă Sectorul 1 mai prost ca altele?

Am ales Sectorul 1, pentru că aici locuiesc de peste 4 ani de zile, aici am o parte a afacerilor mele,biroul meu de lucru se afla tot in Sectorul 1, aici am mulți prieteni antreprenori sau chiar parteneri de afaceri care ca și mine, se lovesc zilnic de aceași birocratie care me macină de peste 30 ani. Am ajuns, în scurt timp, să iubesc acest sector și să mă simt acasă aici, în Sectorul 1. Consider că este momentul sa modernizăm societatea, să profităm de noile tehnologii și să ușurăm viața cetățenilor pe viitor . Nu am ales în functie de cât de bine sau rău este poziționat Sectorul 1 în comparație cu celalalte, ci am ales cu sufletul, asta pentru aici locuiesc. Nu puteam alege un sector pe care nu îl cunosc,de care nu sunt atașat și în care nu locuiesc sau îmi desfățor activitatea.

Unul dintre punctele dumneavoastră forte este tocmai acela că nu veniți din zona politică, ci din cea a antreprenoriatului, a managementului. Cum credeți că vă poate ajuta experiența acumulată în cazul în care veți fi noul primar al sectorului – capitală, sectorului verde?

Mereu am fost de părere că oamenii de succes din antreprenoriat sunt buni administratori. Un primar este o persoană care practic conduce o administrație, un sector și de aceea cred că doar cei cu experiență de succes în mediul privat pot conduce o primărie. Apropo, pentru că tot mi-ați pus întrebarea asta, vreau să vă spun că la Sectorul 1 suntem 19 candidați pentru funcția de primar. I-am studiat pe toti, din aceștia, doar 2 sau 3 sunt antreprenori. Consider că avem nevoie de tipul acesta de candidați,nu de politicieni.
Eu îmi propun sa fiu un un bun administrator al Sectorului 1, NU un politician de carieră.

Birocrația ne sufocă, este foarte adevărat. Cum aveți de gând să eliberați Sectorul 1 de această plagă?

Digitalizare, aceste este cuvântul care rezolvă aceasta problemă. Suntem într-o eră digitală, trăim într-un mediu care deja ne solicită foarte mult timp, iar după părerea mea avem nevoie de administrații digitale. Oamenii s-au săturat să mai stea la coadă, să solicite un document printr-o cerere și să astepte câteva zile până la eliberarea lui.
„Smart City” sau “Orașul Inteligent” este proiectul meu la care lucrez de mult timp și pe care vreau să îl implementez în Sectorul 1. Acesta va ajuta cetățenii sectorului să scape de aceasta birocrație.

Cum bine ați mai spus, există zone în Sectorul 1 unde Evul Mediu încă își face de cap. Care sunt soluțiile dvs pentru a-i aduce pe bucureșteni în secolul 21?

Avem intr-adevăr zone cu o discrepanță uriașă intre ele. Uitați-vă de exemplu, la zona Dorobanți și zona Giulesti-Sârbi. Este inadmisibil ca o comunitate atât de mare și importantă să se dezvolte atât de diferit. În mandatul meu voi avea grijă ca aceste zone defavorizate să se ridice cel putin la standardele prezente in zonele bune ale Sectorului 1.

În mod cert, un tehnocrat este omul faptelor, nu al vorbelor. Totuși, în campania electorală discursul contează. Dacă puteți sintetiza în câteva fraze, am dori să știm ce ați vrea să ajungă la urechile tuturor cetățenilor din Sectorul 1?

Cetățenii Sectorului 1 trebuie să își dea seama că de 30 ani nu se întamplă nici o modificare semnificativa in sector. Acesta este principalul semn de alarmă pe care îl trag. Mergeți la vot, și votați partidele noi, care nu conțin oameni vechi in politică și care au oameni valoroși si profesioniști. Pe mine mă găsiți la pozitia 13 pe buletinul de vot.

Să presupunem că sunteți deja primar, pe cine ați alege ca viceprimar? De ce?

Nu vă pot răspunde la intrebarea asta acum, in functie de rezultatele obtinute de consilierii sectorului. Vă pot spune doar că, va fi un vice-primar competent, cu care pot lucra eficient, făra certuri si ambiți și care sa fie apreciat de toți cei din consiliu, doar asa putem lucra eficient și în slujba cetățenilor ci nu a intereselor partidelor politice.
 
Vă rog să ne descrieți principalele obiective ale Partidului Re:Start România și să ne explicați de ce nu ați ales un partid mai mare, eventual cu reprezentare parlamentară?

Exact din motivul expus mai sus, nu e nevoie de partide politice in alegerile
locale, este nevoie de omul Ciceu, care să reprezinte doar interesele cetățeanului. Re:Start România este un partid inființat recent, sub conducerea doamnei Ramona-Ioana Bruynseels și este un nou concept al politici, sau defapt al administrației locale eficiente. Suntem un partid cu oameni care nu au mai facut politică, oameni profesioniși care au facut administrare, majoritatea fiind tehnocrați.

De ce credeți că mai toți primarii de până acum au menținut o sctructură supradimensionată în primării? Cu cât la sută credeți că ar putea fi redusă schema de la Sectorul? De ce?

Sunt surprins de aceste multe direcții deconcentrate ale primariei se impart în fel si chip, dar tot ineficiente rămân. Aceste direcții sunt menite sa aducă locuri de muncă promise partidelor politice mari și sunt practic recompense ale partidelor pentru oamenii care „au muncit” în alegeri. Aceasta este cea mai mare deficiență a administratiei locale , „nepotismul” cum îl numesc mulți.

Care credeți că sunt principalele carențe ale Sectorului 1?

Sunt multe! Nu vă asteptati ca o parte a Capitalei României să aibă atâtea carențe. Însă avem deficiențe pe mai majoriatatea ramurilor: Trafic ,Poluare, Educație, Cultură și multe altele. O buna parte din ele le puteti găsi in programul meu pe site-ul www.ciprianciceu.ro.

În cât timp credeți că puteți „vindeca” Sectorul 1 de problemele pe care le-ați indentificat?

Timpul, asa cum spuneam la inceputul discuției noastre este foarte
important. De aceea îmi propun să reușesc să rezolv problemele actuale în urmatorii 4 ani. Sunt constient că voi avea nevoie și de al doilea mandat la primărie, însă problemele existente nu au voie să mai existe după cei 4 ani. Am promis asta cetățenilor și trebuie să duc la final aceste promisiuni . Deci, 4 ani în care vom vindeca sectorul.

Fără supărare, cum credeți că veți putea rezolva problema traficului din Sectorul 1, ținând cont că de faptul că acesta este ombilical legat de traficul din restul Capitalei?

Așa este! TRAFICUL este gestionat de Primăria Capitalei, însă nu putem sta cu mainile in sâni. Am in program cateva puncte pe care le pot rezolva in Sectorul 1, unele direct prin Consiliul Local Sector 1 iar altele prin  adrese și parteneriate cu Primăria Capitalei si alte institutii abilitate. Alveolele stațiilor se autobuz, modificate, parcări subterane pentru eliberarea primei benzi și o semaforizare inteligentă cred ca sunt principalele puncte de rezolvat pentru trafic.

Dar situația privind poluarea? Putem face ceva pentru Sectorul 1?

Avem obligatia ca până in 2035, emisiile de carbon sa fie reduse la zero. Pornind de la acest principiu european, voi avea grijă ca fiecare poluator al Sectorului 1 să iși desfasoare  activitatea normal, fără restrictii dar cu filtre de carbon și verificate periodic.

Dan Tudorache promite să modernizeze toate lifturile din Sector1 și spune că are grijă de bunici. Cu ce l-ați putea contracara în această plajă oarecum socială a promisiunilor electorale?

Știu ca lifturile sunt o problemă în majoritatea blocurilor, însă până la lifturi avem de rezolvat problema anvelopărilor blocurilor mici, care au fost uitate se pare și totodată mutarea ghenelor de gunoi interioare în afara incintei
blocurilor, cauza apariției gândacilor în apartamente.

Dați-ne o speranță, nouă celor ce locuim în Sectorul 1…

Știu că sunteți sătui de politicieni vechi, aceași de 30 ani, de administrații bazate pe “nepotism” ,însă nu va pierdeti speranța. Iesiți la vot in 27
septembrie pentru că doar așa puteți schimba ceva. Votati oameni noi,
capabili și care au demonstrat, în timp că stiu să administreze.

Pe data de 11 septembrie ati fost numit consul onorific al Kazastanului, cum puteti ajuta prin asta Romania implicit Sectorul 1?

Un parteneriat strategic cu țara care mai este și denumită „ELVEȚIA” Rusiei, nu poate fi altfel decât foarte benefic pentru a atrage investitori și noi proiecte atât in sectorul 1 cât și a dezvolta afaceri noi cu companii românești în
Kazahstan

Haideți să detaliem cum vedeți digitalizarea în cazul administrației Sectorului 1?

Digitalizarea tuturor documentele și autorizațiilor care pot fi completate online și trimis prin e-mail . Asta va permite o rapiditate în tot ce înseamnă timpul de depunere și de tratare a unor dosare care nu necesită un studiu amănunțit .
Semnătura electronica și plăti online pentru tot de însemna taxe și impozite .

Alte întrebări pentru zona „dintre noi, pentru noi”. Povestiți-ne câte ceva despre restaurantele „Mara”, să știm și noi cum ne prezentăm în lume și pe această cale…

Primul restaurant Mara deschis în 2001 a fost primul restaurant
autentic Românesc din Belgia; mai erau și alte restaurante sau taverne ținute de romăni și înainte dar erau mai degrabă pizzerii sau cafenele cu nume Belgian și câteva specialiști românești , nu mulți își asumau
faptul că sunt Români, le era rusine și frica de eșec .
Al 2-le-a restaurant MARA : MARA-LOUISE, a fost un Resto – Lounge CLUB pe Avenue Louise, cea mai prestigioasă strada din Bruxelles unde în fiecare sâmbătă aduceam câte un
invitat din România : DJ sau cântăreței cunoscuți
Al 3 le-a rstaurant MARA : MARA-CROWN (pe bulevardul Coroanei) o alta artera foarte importantă din Belgia, lângă două din cele mai importante universități din Belgia a fost o braserie unde organizam Weekend de Weekend nunți și botezuri.
Al 4-le-a retauraht MARA : CONACUL PRINTULUI, tot in Bruxelles în cartierul Anderlecht, un fost conac al familiei regale a Belgiei, hotel și sala de evenimente pentru petreceri românești

Aveți un dicton preferat? Care este acela?
Niciodată nu ai o a 2-a șansă, să faci o primă impresie

Ținând cont de istoria moderna a României, țara noastră a trebui să fie monarhie sau republică? De ce?
Monarhie. Pentru că doar acolo mai există respectarea tradițiilor

Mici și bere sau fructe de mare și un pahar de prosecco?
Mici și bere fără alcool

Ce preferați, muntele sau marea?
Munte vara : e mai răcoare și natura e înflorită și impresionanta și marea iarna în țări străine

Descrieți, vă rog, în ce constă activitatea dumneavoastră la Be Trader Academy?
Sunt profesor și în același timp manager al BeTrader Academy în Europa de Est, Asia și America. Mă ocup de dezvoltarea întregii rețele dar și de predarea sau organizarea de cursuri ONLINE, pentru moment pentru a respecta restricțiile în vigoare

Europa sau America? De ce?
Europa și mai exact România aici e casa mea. Iubesc America ca și destinație de vacanță dar nu m-aș putea muta definitiv acolo.


Conținutul website-ului https://business-talks.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către BUSINESS TALKS sunt protejate prin dispoziţiile legale. Sunt interzise copierea sau reproducerea conţinutului acestui website. Detalii se găsesc în secţiunea Termeni și condiții. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor BUSINESS TALKS, vă rugăm să ne contactați la office@business-talks.ro