Cum să eșuezi …eficient

O idee provocatoare, nu? Cine oare și-ar dori să eșueze? Ei bine, eșecul e foarte util și ar trebui să îl privim cu simpatie. Evident vorbim despre eșecul care nu ne dărâmă definitiv, eșecul din care învățăm ceva. Și este valabil și în viață și în business.

Eșecul, în sine, poate fi valoros. El înseamnă informație, ce să nu faci, unde să schimbi tactica. Antreprenorii sunt eroii lumii moderne, exploratorii curajoși din mediul economic, și ei ar trebui celebrați ca atare, pentru că pe pielea lor află și alți ce merită și ce nu merită făcut.

Dar cum arată eșecul eficient în afaceri?

Să începem cu altă întrebare: Oare cum îți dai seama că ideea ta nu funcționează? Aceasta este întrebarea pe care mulți antreprenori și-o adresează la un moment dat, fie că este vorba despre un impas episodic, fie că este vorba despre o perioadă mai lungă de frustrări și nereușite.

Un procent foarte mare de afaceri nu ajung niciodată la maturitate, și e greu de spus de ce. Să fie anumite erori de management? Să fie piața care nu este matură? Să fie recesiunea sau pur și simplu ideea nouă și exotică, produsul inedit pe care clienții nu îl înțeleg încă?

Și ca să nu dai cu capul de pământ, se pot lua niște riscuri calculate. Tacticile verificate de minimalizare a eșecului ar fi, din experiența celor care au îcnercat pe pielea lor, următoarele:

Fă teste pe publicuri mici

Faptul că ai o idee în care crezi nu garantează că publicul o va aprecia la fel ca tine. Trebuie să afli care este reacția publicului prin testarea acestuia. Sunt mulți antreprenori și manageri care cred că persistența și încăpățânarea sunt calități în sine și perseverează pe o cale evident perdantă. Nu, perseverența în sine nu e o calitate. Ea are valoare abia după ce șansele de victorie ale produsului sau serviciului respectiv sunt testate. Iată care sunt întrebările utile pentru a verifica valoarea ideii tale:

„Rezolvă produsul meu vreo nevoie de pe piață?”

„Ce se întâmplă dacă nu merge? Am un plan B?”

„Pot să explic ideea în cei mai simpli termeni?”

Trebuie să eșuezi repede (dacă e să eșuezi…)

Eșecul nu e opusul succesului, ci este parte din acesta. Unii dintre cei mai inteligenți și mai versați oameni de afaceri sunt aceia care au căzut de multe ori și s-au ridicat. Cei care nu au avut parte de asemenea experiențe ori nu au riscat prea mult (deci nu au dat proba inteligenței lor), ori au avut baftă de un mediu economic calm și fără surprize.

Majoritatea antreprenorilor din Sillicon Valley au o mantra: „fail fast”. Și la fel aud ei și de la „angel investors” pe care ei îi accesează în vederea obținerii banilor. Ce înseamnă asta? Înseamnă că, dacă ideea ta nu e cea mai grozavă, trebuie să afli asta rapid, nu să apuci să iei bani, credite, să angajezi oameni și să te trezești peste un an sau doi că nu poți decola deloc, deloc. „Fail fast” ar trebui să devină mantra celor care încearcă idei și servicii noi, cu adăugirea „fail fast and fail cheap”. Pentru că e mereu mai ieftin să eșuezi la început, timpuriu, decât mai târziu, când ai apucat să faci investiții de bani și efort…

Și chiar dacă e să piezi …visează fără limite!

Mulți oameni nu își propun scopuri mari de teamă să nu le rateze. E logic, dacă stai să te gândești, dar, pe de altă parte, dacă tot e să dai cu capul de pragul de sus, e bine să o faci pentru ceva care contează relamente pentru tine.

Să zicem că vrei să îți deschizi un restaurant. Vizsezi deja cum îți vei primi clienții într-un loc minunat din București și vrei să le oferi cea mai bună experiență gastronomică din zonă.

Dar dacă nu faci decât să organizezi mese pentru neamuri, visul tău de a fi „chef de chef” nu se va materializa niciodată. Orice business necesită o doză mare de curaj și scopuri înalte, care să jaloneze pașii de făcut în viitorul imediat următor. Proiectează-te în viitor nu doar ca proprietarul unui singur restaurant ci al unui lanț de restaurante, de ce nu… Un vis măreț este mai motivant decât unul modest.


Conținutul website-ului https://business-talks.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către BUSINESS TALKS sunt protejate prin dispoziţiile legale. Sunt interzise copierea sau reproducerea conţinutului acestui website. Detalii se găsesc în secţiunea Termeni și condiții. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor BUSINESS TALKS, vă rugăm să ne contactați la office@business-talks.ro