Cu cât încercăm mai mult să îi îndepărtăm pe copii de tehnologia digitală, parcă cu atât mai mult, aceștia se aproprie. Ba chiar mai mult, până și părinții sunt prinși de această capcană tehnologică, care din păcate, nu-și are limite de vârstă.

Cert este că petrecerea timpului pe telefon, jucându-se sau navigând pe internet pare să prezinte anumite modificări pentru creierul copiilor, potrivit studiului de la National Institutes of Health (NIH) din Statele Unite, citaţi de postul de televiziune CBS.

În cadrul studiului, creierele a 4.500 de copii cu vârste între nouă și zece ani, au fost monitorizate, pentru a vedea dacă utilizarea intensivă a jocurilor video și timpul petrecut pe internet au o anumită influență asupra dezvoltării lor. Primele rezultate ale acestei cercetări, realizate cu ajutorul imagisticii prin rezonanţă magnetică (IRM), arată „urme diferite” în creierele copiilor care folosesc smartphone-uri, tablete şi jocuri video mai mult de şapte ore pe zi, a explicat unul dintre autorii studiului, medicul Gaya Dowling.

Examenul IRM a evidenţiat o subţiere prematură a cortextului, scoarţa cerebrală care analizează informaţiile transmise creierului de cele cinci simţuri.

Subţierea cortexului „este considerată ca un proces de îmbătrânire”, a explicat aceeaşi cercetătoare, subliniind că nu se ştie deocamdată cu certitudine dacă acest proces este unul nefast. „Nu ştim dacă el este cauzat de timpul petrecut în faţa ecranelor. Nu ştim încă dacă este un lucru rău”.

Pentru acest studiu, NIH a înrolat în total 11.000 de copii, care vor fi monitorizaţi timp de mai mulţi ani, pentru a studia impactul generat de timpul petrecut pe dispozitivele mobile asupra dezvoltării lor intelectuale şi sociale şi asupra sănătăţii lor.


Conținutul website-ului https://business-talks.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către BUSINESS TALKS sunt protejate prin dispoziţiile legale. Sunt interzise copierea sau reproducerea conţinutului acestui website. Detalii se găsesc în secţiunea Termeni și condiții. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor BUSINESS TALKS, vă rugăm să ne contactați la office@business-talks.ro