Comisia Iordache redefinește rolul probelor într-un proces

3149
 

Achitarea în primă instanță nu mai poate fi modificată în apel

Un nou amendament controversat de natură să schimbe codurile penale a fost adoptat în ședința Comisiei Iordache. Noul amendament prevede că instanţa de apel nu poate schimba sentinţa dată de prima instanţă decât dacă administrează probe noi sau readministrează unele dintre probe. Articolul prevede clar că dacă prima instanță dă o decizie de achitare, la apel nu poate fi dată o sentință de condamnare decât dacă sunt prezentate probe noi sau sunt readminstrate cele existente. USR a denunțat mai multe modificări, pe care le-a considerat a fi făcute cu dedicație pentru Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu.

Ședința a fost marcată de un nou scandal, între deputații puterii și opoziție. Șeful Comisiei speciale de modificare a codurilor penal, Florin Iordache l-a dat afară din sală pe consilierul deputatului USR Stelian Ion, pentru că acesta stătea la masă, pe un loc destinat membrilor comisiei. În discuție a intervenit și colegul lui Iordache de la PSD, Eugen Nicolicea, care a trecut la invective la adresa deputatului din opoziție. „Eşti un scandalagiu în această comisie, eşti ruşinea parlamentului, eşti un golan, ce să mai!”, a afirmat Nicolicea. În replică, deputatul USR a spus doar „Abţineţi-vă de la astfel de comentarii!”

Alte două amendamente adopătate în ședința se referă la înregistrările care pot fi mijloace de probă. Art 139, alin. 3 indice 1: „Înregistrările de pe camerele de supraveghere, precum și cele realizate în locuri publice se pot constitui mijloace de probă.” Alineatul (3) al articolului 139 se modifică și va avea următorul cuprins: „(3) Înregistrările prevăzute în prezentul capitol, efectuate de părţi și de subiecții procesuali principali, constituie mijloace de probă când privesc propriile convorbiri sau comunicări pe care le-au purtat cu terţii.”

Tot în ședința, comisia specială a adoptat, la propunerea PSD, un amendament la proiectul de modificare a Codului de procedură penală, care prevede că audierile de la parchete nu pot dura mai mult de 6 ore din 24. De asemenea, între două audieri trebuie să fie cel puţin 12 ore.


Conținutul website-ului https://business-talks.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către BUSINESS TALKS sunt protejate prin dispoziţiile legale. Sunt interzise copierea sau reproducerea conţinutului acestui website. Detalii se găsesc în secţiunea Termeni și condiții. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor BUSINESS TALKS, vă rugăm să ne contactați la redactie@business-talks.ro