Jumătate din cluburile de fotbal din Premier League îşi permit să joace fără spectatori şi cu toate acestea să facă profit, arată un studiu publicat de BBC pe baza cifrelor înregistrate în sezonul 2016-2017

Graţie unor drepturi de televizare record (9,3 miliarde euro pentru perioada 2016-2019), veniturile realizate din vânzarea de bilete la casele stadioanelor au reprezentat doar o cincime din veniturile cluburilor în ultimul sezon. În consecinţă, marea majoritate a cluburilor de fotbal din Anglia „se pot lipsi de publicul lor pentru a genera profit”, susţine Bob Wilson, profesor la Universitatea Sheffield Hallam.

„Atunci când Premier League îţi plăteşte 120 de milioane de lire sterline pentru a atinge balonul, îţi permiţi să joci şi cu stadionul gol”, apreciază Bob Wilson. Acesta adaugă că „structura veniturilor acestor cluburi ar urma să se menţină în viitor”, având în vedere că drepturile de televizare pentru perioada 2019-2022 ar urma să atingă sume echivalente cu acordul actual.

Cu toate acestea, preşedintele Federaţiei suporterilor (FSF), Malcolm Clarke, sfătuieşte cluburile să nu îşi uite suporterii. Potrivit lui Malcolm Clarke, posturile de televiziune Sky Sports şi BT Sport nu ar fi dispuse să cheltuie sume atât de mari pentru drepturile de televizoare dacă ambianţa de pe stadioane nu ar fi una bună.

Cluburile de fotbal din Anglia

„Jucătorii şi managerii vin şi pleacă însă noi suntem întotdeauna aici. Motivul pentru care pot obţine contracte TV atât de profitabile are legătură cu produsul final, cu ambianţa creată de suporteri şi fanii echipei adverse. Oare nu ar fi plictisitor să urmăreşti un meci din Premier League pe un stadion gol?”, se întreabă retoric Malcolm Clarke.

Ca reacţie la ancheta BBC, Premier League a reacţionat subliniind că au fost făcute eforturi pentru a încuraja fanii să vină să asiste la meciuri, în special prin introducerea unui plafon de maxim 30 de lire sterline (34 de euro) pentru biletele destinate spectatorilor. „Fotbalul de calitate produs de cluburi, combinat cu angajamentul suporterilor, a dus la un grad umplere a stadioanelor extrem de ridicat în Premier League, de 96% în sezonul trecut”, a informat liga într-un comunicat de presă.

Importanţa suporterilor la meciurile de fotbal este recunoscută în Spania. La începutul sezonului 2016-2017, la Liga a introdus amenzi pentru cluburile de fotbal, dacă camerele de televiziune surprind imagini cu tribune goale.


Conținutul website-ului https://business-talks.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către BUSINESS TALKS sunt protejate prin dispoziţiile legale. Sunt interzise copierea sau reproducerea conţinutului acestui website. Detalii se găsesc în secţiunea Termeni și condiții. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor BUSINESS TALKS, vă rugăm să ne contactați la office@business-talks.ro