Ceva nu merge bine: Sărăcia e în creştere în România!

3334
 

Cel mai recent raport al Comisiei Europene arată că oferta de forţă de muncă şi de competenţe nu ţine pasul cu nevoile mereu în schimbare din sectorul economic, gradul de sărăcie e în creştere, iar inegalitatea în materie de venituri se menţine la un nivel înalt în România.

„Creşterea economică puternică a României necesită continuarea reformelor structurale şi a consolidării fiscale. Gradul de ocupare a forţei de muncă a continuat să crească în 2017, iar rata şomajului a atins unul din cele mai scăzute nivele din ultimii 20 de ani. Datorită eliminarii de taxe şi creşterilor salariale şi de pensii din sectorul public, deficitul este în curs de creştere. Oferta de forţă de munca şi de competenţe nu ţine pasul cu nevoile mereu în schimbare din sectorul economic, gradul de sărăcie e în creştere, iar inegalitatea în materie de venituri se menţine la un nivel inalt”, aceasta este concluzia deloc plăcută a celui mai recent comunicat al Reprezentanţei Comisiei Europene în România. Acelaşi raport mai spune că starea de sănătate a populaţiei s-a îmbunătăţit, însă rămâne sub standardele europene. „Nu în ultimul rând, după performanţe bune în ultimii ani, ireversibilitatea progreselor din lupta împotriva corupţiei a fost pusă recent sub semnul întrebării. Acestea sunt câteva din concluziile acestui raportde ţară pentru România.

Atenţie la remedii

În context, vicepreşedintele Valdis Dombrovskis, a arătat că economiile puternice sunt cele care îşi remediază mereu punctele slabe, chiar şi atunci când lucrurile merg bine. „Economiile puternice sunt cele care îşi remediază mereu punctele slabe, chiar şi atunci când lucrurile merg bine. Acum, când economia europeană creşte în cel mai rapid ritm înregistrat în ultimii zece ani, ar trebui să adoptăm exact această strategie, atât la nivelul UE, cât şi la cel naţional”, a arătat Dombrovskis, responsabil pentru moneda euro şi dialogul social, stabilitatea financiară, serviciile financiare şi Uniunea pieţelor de capital.

Expansiunea fără investiţii nu ţine

Pe ansamblul Uniunii, economia cunoaşte o expansiune puternică, iar perspectivele economice pozitive sunt însoţite de o îmbunătăţire a condiţiilor de pe piaţa muncii şi a situaţiei sociale. Aceasta este o consecinţă a reformelor întreprinse de statele membre în ultimii ani şi constituie un prilej de consolidare în continuare a rezilienţei economiilor şi a societăţilor din cadrul UE. „Totuşi, de relansarea economică nu beneficiază în egală masură întreaga societate, iar deficienţele structurale frânează creşterea economică şi convergenţa în unele state membre. De aceea, ţările din UE ar trebui să valorifice această conjunctură favorabilă pentru a-şi consolida elementele de bază ale propriilor economii”, se mai arată în comunicatul reprezentanţei CE în România.

Stabiliţi ţinta!

În funcţie de priorităţile analizei anuale a creşterii pentru 2018 şi de recomandările privind politica economică în zona euro, statele membre vor prezenta, până la jumătatea lunii aprilie, priorităţile de politică economică şi socială în cadrul programelor naţionale de reformă şi al programelor de stabilitate şi/ sau convergenţă (în care se stabilesc priorităţile bugetare). În luna mai, Comisia va propune un nou set de recomandări specifice fiecărei ţări.


Conținutul website-ului https://business-talks.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către BUSINESS TALKS sunt protejate prin dispoziţiile legale. Sunt interzise copierea sau reproducerea conţinutului acestui website. Detalii se găsesc în secţiunea Termeni și condiții. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor BUSINESS TALKS, vă rugăm să ne contactați la redactie@business-talks.ro