Centrul Cultural Chinez, în București

4988
 

Reporter: – Domnule director Jin Hongyue, Centrul Cultural Chinez, aflat în construcție, conturează un tip de prezență nou cu adevărat în spațiul cultural din România. Ce reprezintă această instituție și cum definiți rolul ei din perspectiva dezvoltării bunelor relații între cele două țări?

Jin Hongyue: – Îmi face o deosebită plăcere să acord acest interviu revistei „Casa prieteniei”, ocazie cu care Centrul Cultural Chinez din București are o oportunitate să se prezinte în fața românilor. Înființarea centrelor/institutelor culturale de peste hotare reprezintă o modalitate a multor țări prin care se desfășoară schimburi și promovări culturale. Exemplele ca: Institutul Goethe din Germania, Academia Franceză din Franța, Institutul Cervantes și altele au ca sarcina de a arăta imaginea și a promova cultura țărilor proprii. Guvernele Chinei și României au semnat, în noiembrie 2013, Acordul privind înființarea reciprocă a centrului/institutului cultural. Conform acordului, pe baza principiului de egalitate, partea chineză înființează Centrul Cultural Chinez din București, iar partea română- Institutul Cultural Român din Beijing. Institutul Cultural Român s-a vernisat pe 14 iulie 2015 la Plaza Soho din Beijing, care a organizat Săptămâna filmului românesc, expoziția de artă plastică, de costume naționale, cursuri de cultură etc, inițiative ce s-au bucurat de aprecieri în China.

Reporter: – Ați făcut primul pas: achiziționarea sediului. Unde se află?

Jin Hongyue: – Da, Centrul Cultural Chinez din București a reușit să achiționeze sediul aflat la strada Batiștei nr.34, o clădire de 7 etaje și cu o suprafață de 3445 mp. În momentul de față, se desfășoară activitățile de pregătire pentru renovarea clădirii. Stabilirea centrului cultural are ca scop de a întări înțelegere reciprocă între popoare, a promova colaborare culturală, a dezvolta relații de prietenie și a intensifica schimburi și colaborări în domeniul uman-cultural între cele două state. Prezența centrului cultural se caracterizează, în primul rând, prin faptul că se bazează pe comunitatea oamenilor de rând. În China există un proverb că relația între țări constă în contacte strânse între popoare, iar contactele strânse între popoare constau în comunicația strânsă a sufletului lor. Schimburile culturale, transmiterea artei și dialogul de gânduri ajută cel mai mult la sentimentele între popoare, iar schimburile sentimentelor constituie sursa unei înțelegeri întărite și prietenia aprofundată. În al doilea rând, promovarea prosperității comune prin schimburi și învățare reciprocă. Înființarea Centrului construiește o platformă permanentă pentru schimburi și cooperare între țările noastre. În instituție se vor manifesta atât istoria strălucitoare și cultura vitală modernă ale Chinei, cât și ale României, prin care să ne învățăm unul pe altul, să promovăm dezvoltarea comună și să satisfacem cerințele poporului român de multiple niveluri. În al treilea rând, CCC este personalitatea lui de serviciu public. Aș vrea să subliniez prietenilor noștri că noul Centru este un institut non-profit, destinat tuturor românilor, majoritatea activităților organizate în cadrul CCC sunt gratuite pentru populația română.

Reporter: – Ați afirmat cu prilejul unei vizite făcute la Casa Româno
Chineză următoarele: „Cred că avem o experiență foarte bună în ceea ce privește schimburile culturale la care și-au adus contribuția fie liderii de stat, fie personalități din domeniul artei, muzicii, literaturii, mass media etc. În România ne simțim ca acasă”. Vă rog să explicați semnificația acestor cuvinte frumoase.

Jin Hongyue: – M-am născut la sfârșitul anilor 50 ai secolului trecut și muzica, filmele și dansurile românești mi-au lăsat impresii profunde. De pildă, țin în minte filmele „Ștefan cel mare”, „Dacii”, „Ciprian Porumbescu”, prima melodie românească pe care o auzeam a fost „Ciocârlie” interpretată cu acordeonul, și piesa „La oglindă”. România are o istorie îndelungată și o cultură splendidă. Eu am vizitat multe locuri și am participat la multe evenimente, cu o moștenire culturală prețioasă- Palatul Peleș din Sinaia, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”din Iași, Festivalul Internațional de Teatru din Sibiu, „Rapsodia Română” a lui George Enescu, interpretată la Ateneu Român, precum și Munții Carpați, plaja de la Constanța și istoria înduioșătoare a stațiunii Mamaiei și așa mai departe – toate mi-au strârnit sentimente deosebite față de România. Sunt încântat de amabilitatea și prietenia poporului român. Eram cu soția într-o zi și i-am solicitat unui român informații. Au venit încă doi români să ne ajute, din care s-a oferit să ne însoțească până la metrou și să ne îndrume la ce stație să coborâm. Sunt gesturi care ne bucură. De asta ne simțim ca acasă, dar nu simțim că suntem străini nici îndepărtați de poporul român. Chiar în anul 1674, călătorul român Nicolae Milescu a ajuns în China și a făcut o prezentare despre China. În urmă cu peste 300 ani, odată cu aplicarea inițiativei „centura și drum”, comunicarea sufletului între popoare reprezintă o parte importantă a acesteia. Noi suntem convinși că se va întări colaborarea, se vor intensifica schimburile culturale și se va aprofunda prietenia între China și România.

Reporter: – În ce stadiu se află construcția Centrului Cultural Chinez, când va fi inaugurat? Cum apreciați colaborarea cu autoritățile române? Ce departamente există și ce fel de activități intenționați să organizați în cadrul Centrului?

Jin Hongyue: – Mulți prieteni se interesează de activitățile de pregătire și ne întreabă mereu când se deschide. Unii vor să se înscrie pentru curs de limba chineză, unii pentru curs de artă culinară și artă marțială, ceea ce ne face să simțim pasiunea românilor față de cultura chineză și așteptările lor față de CCC, alimentându-mă cu încredere și forță. În prezent vor începe lucrările de renovare interioară a clădirii, care ar dura jumătate de an și plănuim să deschidem pentru public în iunie 2019. În ce privește funcțiunile, Centru dispune de atribuțiile de prezentare a statului chinez, schimburi culturale, dialog de gânduri, instrucțiune și învățământ și servicii informatice. Sunt proiectate săli de expoziție, sală de spectacol, cinema, bibliotecă, centru informatic, sală de curs de limbă, de dans, de artă marțială etc, precum și spațiu pentru arta ceaiului, ecranele de tabletă etc. Cred că instituția se va bucura de atenția publicului român cu activitățile diverse, dialogurile experților și altele. Vă menționez că indiferent dacă este vorba de expoziție, spectacol sau curs și instrucțiune, se vor trimite artiști, profesori și antrenori calificați la un nivel înalt, care vor arăta publicului cultura și arta chinezească. În ultima parte a lui octombrie, cu ocazia Centenarului Marii Uniri, în urma discuției cu Casa Româno-Chineză, la invitația Primăriei Iași și a Universității din București, un ansamblu artistic din Provincia Henan de 25 persoane aduce românilor din București și Iași un spectacol de dans, cântec, muzică folclorică, teatru chinezesc și arta marțială Shaolin.

Reporter: – Cum apreciați colaborarea cu Casa Româno-Chineză, având în vedere că asociația noastră a manifestat întotdeauna un
interes deosebit pentru susținerea unor acțiuni organizate în parteneriat cu Ambasada Chinei?

Jin Hongyue: – Casa Româno-Chineză joacă un rol de promovator pentru colaborări și schimburi între România și China, îndeosebi în domeniul cultural. Casa a realizat multe proiecte importante, cum ar fi: „Sărbătoarea Primăverii Fericită”, spectacol de Anul Nou, expoziții, seminarii, lansări de carte etc, acțiuni care au adus contribuții majore la prietenia între cele două popoare. Doresc să exprim respect profund față de Casa Româno-Chineză. Centrul Cultural Chinez dorește să intensifice colaborarea cu Casa RomânoChineză, să depunem eforturi comune ca să promovăm schimburile culturale la un nou nivel. În anul viitor se vor împlini 70 ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între China și România. Sub îndrumarea Ambasadei Chinei din România, Centrul Cultural Chinez , după inaugurare, va organiza o serie de activități culturale diverse. De pildă, expoziția de lucrări de artă plastică realizate de foști studenți chinezi care au învățat de la pictorii români. Expoziția simbolizează continuarea și dezvoltarea relațiilor de prietenie chino-române și reprezintă un cadou prețios pentru marcarea a 70 ani de la stabilirea relațiilor bilaterale. Pe lângă aceasta, se vor organiza și un festival de artă chinezească, expoziția de artă și sculptură din Academia Națională de pictură în ulei, activitățile de promovare a turismului, a artei culinare chinezești, prezentare despre dezvoltarea Chinei de astăzi etc. În același timp, se vor deschide și cursuri de limba chineză, artă marțială, dansuri etc. Vrem să continue colaborarea cu Casa Româno-Chineză ca să promovăm schimburile culturale. Dorim prietenia chino-română îndelungată! Urez succes revistei Casa prieteniei!

Interviu realizat de Eliade Bălan, redactor șef al revistei Casa Prieteniei, publicație-partener permanent al Business-Talks


Conținutul website-ului https://business-talks.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către BUSINESS TALKS sunt protejate prin dispoziţiile legale. Sunt interzise copierea sau reproducerea conţinutului acestui website. Detalii se găsesc în secţiunea Termeni și condiții. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor BUSINESS TALKS, vă rugăm să ne contactați la redactie@business-talks.ro