Ce se întâmplă cu prețul apartamentelor în 2019?

7564
 

Prețul  apartamentelor ar putea să scadă cu până la 25% sau chiar 30% în perioada anilor 2019-2020, chiar dacă oferta antamată crește (proiecte pentru care s-au obținut autorizații și sunt în curs de construire ).

Prețul apartamentelor  ar putea să scadă cu 30% în 2019!

În primele sapte luni ale anului 2018 au fost eliberate 24.950 de autorizații pentru clădiri rezidențiale, în creștere cu 7,6% față de primele șapte luni ale anului precedent, conform datelor oficiale ale Institutului Național de Statistica (INS).

Taxa pe activele băncilor o să scumpească creditele noi acordate cu cel putin 0,8% – 1%. Totodată creșterea costului finanțării, cuplat cu plafonarea gradului de îndatorare și scăderea încrederii în locul de muncă, vor contribui la diminuarea cererii de imobiliare cu cel puțin 20%-25%.

Dacă luăm în calcul și scumpirea carburanților (majorarea accizei), prețului la utilități și servicii de telefonie (taxa pe cifra de afaceri de 3%), accesul la finanțare (taxarea activelor companiilor), venitul disponibil al populației urmează să scadă.

Există și schimbări demografice majore care duc la scăderea cererii pentru imobiliare. Astfel, aproape un milion de români au părăsit țara în ultimii trei ani (650.000 din emigrare și 350.000 din cauza sporului natural negativ). Numărul de căsătorii a scăzut cu 10% (2018 vs 2017), iar numărul de divorțuri a crescut la maximul istoric (20% la 5 ani de la căsătorie). Aceștia sunt o parte din factorii care schimbă piața imobiliară din România.

Nici programul guvernamental “Prima Casă” nu îi mai face pe români să cumpere o locuință. La finalul lunii septembrie încă mai erau bănci care acceptau dosare pentru acest program, în timp ce anul trecut, în august, fondurile erau deja terminate.


Conținutul website-ului https://business-talks.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către BUSINESS TALKS sunt protejate prin dispoziţiile legale. Sunt interzise copierea sau reproducerea conţinutului acestui website. Detalii se găsesc în secţiunea Termeni și condiții. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor BUSINESS TALKS, vă rugăm să ne contactați la redactie@business-talks.ro