Intraprenoriatul este comportamentul de tip antreprenorial al angajaților din organizațiile mari. Termenul de intraprenoriat a pătruns relativ recent în activitatea corporatistă din România.
Intraprenoriatul se referă la acei angajaţi care din proprie iniţiativă se ocupă de diferite proiecte în departamentul sau în firma în care lucrează pentru a îmbunătăţi munca sau chiar pentru a crește profitabilitatea. Ba mai mult, ei își asumă responsabilități care nu fac parte din fișa postului, inovează și își asumă riscuri.
Însă, potrivit consultanţilor, nu există atât de multe companii româneşti care să fi reuşit să implementeze şi să utilizeze acest concept. Din cauza mentalității din România, în momentul promovării unei persoane pe o poziție net superioară, nu mereu se reușește trecerea de la team player la team lider. Din această cauză, se optează pentru intraprenori din mediul extern, nu din interiorul companiei.
Mai există aspectul colaborării externalizate. De multe ori, companiile preferă un contract comercial în locul unuia de muncă, mai ales pentru proiecte care au o returnare mare a investiției.
În oricare dintre cazuri, compania trebuie să se asigure că investiția într-un intraprenor se face pe o istorie de rezultate vizibile și pe câteva obiective ușor de măsurat, pentru că altfel riscul de a pierde resurse și timp fără rezultate este foarte mare.
Intraprenoriatul
Scopul activităţii intraprenoriale din companii este crearea unei culturi „antreprenoriale“ în care fiecare angajat este responsabil pentru succesul companiei, are iniţiative şi îşi asumă răspunderea pentru a le pune în practică. În această cultură, experimentarea este încurajată iar greşelile sunt tolerate spre deosebire de cultura bazată pe ierarhie şi control.
Dacă ne uităm la companiile româneşti, acestea sunt, în mare parte, companii de profil antreprenorial, unde nu există o conştientizare a nevoii de intraprenoriat. Totuşi, şi ele ar putea beneficia de o dezvoltare intraprenorială, pentru că ar reuşi să catalizeze o dezvoltare mult mai rapidă decât cea care poate fi generată de un singur antreprenor sau de echipa antreprenorială propriu-zisă.
Conținutul website-ului https://business-talks.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către BUSINESS TALKS sunt protejate prin dispoziţiile legale. Sunt interzise copierea sau reproducerea conţinutului acestui website. Detalii se găsesc în secţiunea Termeni și condiții. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor BUSINESS TALKS, vă rugăm să ne contactați la office@business-talks.ro