Europa în cazul unui Brexit „fără acord”

Tot auzim de Brexit „fără acord”. Ce înseamnă asta?

Un Brexit „fără acord” înseamnă că Marea Britanie și UE nu au putut ajunge la un acord de retragere.

Dacă acesta se va produce, înseamnă că nu va exista o perioadă de tranziție de 21 de luni. În consecință, consumatorii, întreprinderile și organismele publice ar trebui să răspundă imediat la schimbările provocate de părăsirea UE.

Un Brexit „fără acord” nu oprește părăsirea Uniunii Europene de către Marea Britanie, dar înseamnă că nu există absolut nicio certitudine referitor la ceea se va întâmplă.

Una dintre problemele cheie ale părăsirii Uniunii Europene fără acord este incertitudinea de pe piața forței de muncă din Marea Britanie.

Deci, ce s-ar întâmpla de fapt în cazul unui Brexit „fără acord”?

Iată doar câteva dintre consecințe:

Comerț

Marea Britanie ar reveni la regulile Organizației Mondiale a Comerțului privind comerțul. Deși Marea Britanie nu ar mai fi obligată să respecte normele UE, aceasta ar trebui să facă față tarifelor externe ale UE. Drept urmare, prețul mărfurilor importate din magazinele britanicilor ar putea crește.

Unele produse fabricate în Marea Britanie pot fi respinse de UE, deoarece ar putea fi necesară o nouă autorizare și certificare.

Producătorii și-ar putea muta operațiunile în UE pentru a evita întârzierile furnizării de materii prime din import.

Populație

Marea Britanie ar fi liberă să-și stabilească propriile controale asupra imigrației față de cetățenii UE, iar blocul comunitar ar putea face același lucru pentru britanici. Ar putea exista întârzieri lungi la granițe dacă verificările de pașapoarte și vamale se vor înăspri.

Legislație

Legile relevante ale UE ar fi adoptate de Marii Britanie, acolo unde nu există legislație aferentă în Regat.

Marea Britanie nu ar mai trebui să adere la hotărârile Curții Europene de Justiție, dar ar fi obligată la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, un organism din afara UE.

Bani

Guvernul nu ar trebui să plătească contribuția anuală de 13 miliarde lire sterline la bugetul UE. Cu toate acestea, Marea Britanie ar pierde din unele subvenții ale UE – Politica agricolă comună acordă agricultorilor 3 miliarde de lire sterline.

Este foarte probabil că atât UE, cât și Marea Britanie ar fi nevoițe să respecte angajamentele financiare în cadrul bugetului pentru 2019.

Granița irlandeză

Problema graniței dintre Irlanda de Nord și Republica Irlanda nu va rămâne nerezolvată. În timp ce infrastructura fizică a fost respinsă, granița ar deveni o frontieră externă pentru UE în cazul unei Brexit fără acord. Ar exista presiuni pentru aplicarea controalelor vamale și a imigrației.

Dar Guvernul Regatului Unit a iterat că, pentru o anumită perioadă, nu vor exista taxe vamale noi la mărfurile care traversează frontiera dintre Irlanda și Irlanda de Nord.

sursa: https://inews.co.uk


Conținutul website-ului https://business-talks.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către BUSINESS TALKS sunt protejate prin dispoziţiile legale. Sunt interzise copierea sau reproducerea conţinutului acestui website. Detalii se găsesc în secţiunea Termeni și condiții. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor BUSINESS TALKS, vă rugăm să ne contactați la office@business-talks.ro