Câți kilometri de autostradă vor fi inaugurați în 2019?

1513
 

România se poate lăuda cu numai 776 de kilometri de autostradă, din care 100 de kilometri din perioada comunistă.

La începutul acestui an, Compania Naționala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) estimează că va deschide circulația pe 118 kilometri de autostradă, iar numărul total al kilometrilor de drumuri de mare viteză va ajunge la 925.

Fiecare kilometru de autostradă  promis sau inaugurat este un motiv de bucurie pentru șoferii români, însă România rămâne țara cu o infrastructură codașă Europei. După o simplă analiză a hărților Europei, pe harta României bate vântul, câteva cioturi de drumuri și cu doar 7 autostrăzi, din care doar 2 finalizate complet (A2 Bucureşti-Constanţa şi A4 ByPass Constanţa), restul fiind bucăţi în construcţie.

La finalul anului 2019, vor fi gata următoarele segmente de autostradă: lotul Iernut-Câmpia Turzii, parte din Autostrada Transilvania, lotul Sebeș-Aiud, din Autostrada Sebeș-Turda și lotul Covasa-Deva, parte din Autostrada A1 București-Nădlac.

In 2019, în construcție vor fi peste 270 de kilometri de drumuri de mare viteză printre care Centura de Sud a Capitalei, lotul Slatina-Craiova, parte din Drumul Expres Pitești-Craiova, parte din Autostrada Transilvania, parte din Autostrada Pitești-Sibiu și Varianta de Ocolire a Municipiului Bacău și secțiunea Brașov-Cristian, parte din Autostrada București-Brașov.

Cum se situează vecinii noștri?

Bulgaria, avea în 2016 circa 740 km de autostradă funcţionali.

Şi la vecinii de la sud promisiunile sunt măreţe, agenţia naţională pentru infrastructură anunţând că ţara va dubla numărul de kilometri de autostradă până în 2025. În acest an şi în 2019 este de aşteptat ca Bulgaria să înceapă construcţia a trei autostrăzi în nordul ţării, cu o lungime totală de 350 km.

Ungaria, deşi are o suprafaţă mai mică decât România, număra 1.924 km de autostradă în anul 2016.

Slovacia, semnificativ mai redusă ca suprafaţă, avea 463 km de autostradă, Slovenia avea 773 km, iar alte state din regiune depăşeau 1.000 de kilometri. Polonia avea 1.640 km de autostradă în 2016, Croaţia avea 1.310 km, iar Cehia 1.222 km.


Conținutul website-ului https://business-talks.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către BUSINESS TALKS sunt protejate prin dispoziţiile legale. Sunt interzise copierea sau reproducerea conţinutului acestui website. Detalii se găsesc în secţiunea Termeni și condiții. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor BUSINESS TALKS, vă rugăm să ne contactați la redactie@business-talks.ro