Mulți analiști anticipau recesiunea pe început de 2020. Dar există probabilitatea, destul de mare, ca ea să apară chiar anul acesta. Potrivit estimărilor Rezervei Federale din New York, șansele apariției unei recesiuni au crescut la cel mai ridicat nivel din 2008.

Care sunt primele semne că începe recesiunea?

Prăbușirea prețului petrolului. Economia Japoniei, de exemplu – unul dintre cei mai mari importatori de petrol ai lumii – s-a contractat în trimestrul al treilea al anului trecut și e de așteptat ca această situație să persiste anul acesta.

Din 2006 până în 2008, prețurile petrolului au crescut de aproape 3 ori, ajungând la $140/baril.

În Statele Unite, statisticile imobiliare, unul dintre indicatorii cei mai importanți, arată că interesul pentru creditele ipotecare s-a temperat considerabil. Achiziția de noi locuințe a fost amânată de mulți americani, motiv pentru care dobânzile chiar au scăzut ușor la ipotecile pe 30 de ani.

Creșterea dobânzii cheie, operată de Rezerva Federală în decembrie, a patra pe anul trecut.

Deja jumătate de milion din muncitorii americani au fost disponibilizați anul acesta, cu 28% mai mulți decât anul trecut, iar cererea pentru produsele americane ar urma să scadă.

FMI a revăzut deja în scădere creșterea volumului comerțului mondial la 4,2% în acest an (-0,6 puncte) și la 4% anul viitor (-0,5 puncte). În total, PIB mondial s-ar putea reduce cu 0,8% până în 2020.

Îndatorare masivă, creștere economică ajunsă în faza finală și maxime istorice pe piețe.

 


Conținutul website-ului https://business-talks.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către BUSINESS TALKS sunt protejate prin dispoziţiile legale. Sunt interzise copierea sau reproducerea conţinutului acestui website. Detalii se găsesc în secţiunea Termeni și condiții. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor BUSINESS TALKS, vă rugăm să ne contactați la office@business-talks.ro