Ca melcul! Statul a consolidat numai o clădire cu risc seismic pe an

3368
 

O clădire pe an. Aceasta este performanţa autorităţilor de a consolida clădirile cu risc seimic şi care prezintă pericol public.

Din 1994, atunci când a fost emisă Ordonanţa Guvernului privind măsurile pentru reducerea riscului seismic, şi până în prezent, doar 26 de clădiri au fost consolidate cu bani de la bugetul de stat. O recunosc chiar autorităţile.

Ministerul Dezvoltării a elaborat, şi anul acesta, proiectul de Hotărâre de Guvern ce cuprinde lista cu imobilele pericol public în caz de cutremur şi la care lucrările trebuiau demarate încă din 2016.

Noua listă este aproape aceeaşi listă cu cea de anul trecut, însă au fost incluse câteva clădiri. Anul trecut, lista cuprindea 78 de clădiri. Acum, numărul imobilelor a crescut la 93. Timp în care fondurile alocate acestui program s-au subţiat cu 20%.

În nota de fundamentare a proiectului se arată că până în prezent, Primăria Municipiului Bucureşti şi primăriile municipiilor şi oraşelor, beneficiare de alocaţii din transferuri de la bugetul de stat, au finalizat lucrările de consolidare la 26 de clădiri (1.012 apartamente) cu destinația de locuințe, din care:

19 clădiri (693 apartamente) construite înainte de 1940, situate în municipiul București;
1 clădire (48 apartamente) în municipiul Bacău;
1 clădire (36 apartamente) în municipiul Brăila;
1 clădire (60 apartamente) în municipiul Galați;
1 clădire (60 apartamente) în municipiul Ploiești;
1 clădire (45 apartamente) în municipiul Roman;
1 clădire (20 apartamente) în municipiul Târgu Mureș;
1 clădire (60 apartamente) în oraşul Hârşova.

Primăria Capitalei are pentru acest an alocat un buget de 10 milioane de euro pentru consolidarea clădirilor cu bulină, a anunţat primarul Gabriela Firea în această primăvară. În prezent se desfăşoară lucrări la cinci clădiri, iar investiţiile sunt derulate prin Compania Municipală Consolidări, parte din mult contestatul holding creat de Firea la nivelul Primăriei.

În Bucureşti sunt 173 de clădiri pericol public, evaluate în urmă cu mai bine de 20 de ani. Vina nu este doar a statului, ci şi a proprietarilor dezinteresaţi, care inchiriază apartamentele din clădirile cu bulină. În plus, mulţi dintre cei care locuiesc în aceste imobile, nu dispun de bani pentru a plăti lucările de consolidare.


Conținutul website-ului https://business-talks.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către BUSINESS TALKS sunt protejate prin dispoziţiile legale. Sunt interzise copierea sau reproducerea conţinutului acestui website. Detalii se găsesc în secţiunea Termeni și condiții. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor BUSINESS TALKS, vă rugăm să ne contactați la redactie@business-talks.ro