Donație valoroasă din arhiva lui Nicolae Iorga

3156
 

Muzeul Național de Istorie a României a organizat  ceremonia semnării actului de donație, prin care un număr de 27 de documente ale prof. univ.dr. Andrei Pippidi, aparținând arhivei lui Nicolae Iorga, despre Unirea Basarabiei cu vechiul Regat, au intrat  în patrimoniul instituției din București. Casa Româno-Chineză a onorat invitația  la evenimentul la care au fost prezenți oficiali ai statului, personalități  din domeniul  culturii,  reprezentați ai unor instituții centrale și locale, ziariști.

Printre materialele adunate de marele istoric Nicolae Iorga la începutul secolului xx, apoi în 1918 și în perioada interbelică, se află ziare, fotografii și telegrame, câteva numere ale publicației ”Sfatul Țării”în română și în rusă, documente purtând antetul Sfatului Țării, unde dintre ele având adnotările celebrului istoric român, mai multe manuscrise în limba rusă. Donația profesorului Pippidi mai cuprinde printre altele Proclamația  prin care basarabenii sunt informați de către Sfatul Țării despre valoarea legilor agrare și despre modul în care se va realiza împroprietărirea țăranilor, mai multe ziare ale epocii cu privire la personalitățile basarabene,  precum Ioan Pelvian, pantelimon Halippa, Alecu Mateevici  sau Elena Alistar. Evidențiem totodată faptul că , în utimii cinci ani, patrimoniul Muzeului național s-a îmbogățit continuu prin donațiile făcute de oameni de bună credință, care iubesc istoria și cultura.  Directorul general al Muzeului Națioanal de Istorie a României, Ernest Oberlander Târnoveanu, a declarat la ceremonie că în urma politicii de încurajare a donațiilor, susținută de conducerea muzeului, patrimoniul instituției a crescut cu peste 20000 de piese donate.Un exemplu elocvent de donație din acest an sunt diploma și medalia de acordare a Premiului Nobel oferit distinsului profesor doctor George Emil Palade, în 1974. Un altă donație este o planșă reprezentând Columna lui Traian,  realizată de prin tehnica gravurii în atelierul valorosului arhitect italian  Giovani Batista Piranesi,  cunoscut pentru gravurile sale, dintre care cele mai celebre sunt cele care redau imagini din  Roma. Valoarea pieselor donate este cu atât mai mare cu cât, din 1948 şi imediat în anii următori, din imensa moştenire de documente din Colecţia Iorga, au dispărut aproape toate cele referitoare la Basarabia, a spus Andrei Pippidi.


Conținutul website-ului https://business-talks.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către BUSINESS TALKS sunt protejate prin dispoziţiile legale. Sunt interzise copierea sau reproducerea conţinutului acestui website. Detalii se găsesc în secţiunea Termeni și condiții. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor BUSINESS TALKS, vă rugăm să ne contactați la redactie@business-talks.ro