Ministerul de Afaceri Interne a anunțat pe pagina oficială de Facebook că, începând de astăzi, 24 august, amenzile de circulație pot fi plătite la jumătate în 15 zile lucrătoare, în loc de 48 de ore de la data comunicării procesului verbal.

De altfel, tot de astăzi, șoferii nu vor mai putea achita amenda pe loc la agentul constatator.

“De astăzi, amenzile contravenționale pot fi plătite la jumătate din minimul prevăzut de actul normativ, în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal (în loc de 48 de ore).

Cu alte cuvinte, dacă agentul constatator vă aplică o amendă de 200 de lei, iar minimul prevăzut de lege este 100 de lei, dumneavoastră veți putea achita în termen de 15 zile calendaristice doar 50 de lei.

Și tot de astăzi, amenzile nu mai pot fi achitate direct la polițist… eliminăm, astfel, orice schimb de bani între cetățean și polițist!”, se arată în comunicarea oficială de pe site-ul de socializare.

Până la această decizie, termenul în care era posibilă plata la jumătate a amenzilor era de 48 de ore de la primirea procesului verbal. Acum, actuala măsură are rolul de a favoriza plata amenzilor, chiar dacă asta ar putea să aducă la bugetul de stat sume mai mici.

În baza acestei decizii, legea privind măsurile de eficientizare a achitării amenzilor contravenționale a suferit modificări după cum urmează:

“Procesul-verbal de constatare a contravenției va cuprinde în mod obligatoriu: data și locul unde este încheiat; numele, prenumele, calitatea și instituția din care face parte agentul constatator; numele, prenumele, domiciliul și codul numeric personal ale contravenientului, descrierea faptei contravenționale cu indicarea datei, orei și locului în care a fost săvârșită, precum și arătarea împrejurărilor care pot servi la aprecierea gravității faptei și la evaluarea eventualelor pagube pricinuite; indicarea actului normativ prin care se stabilește și se sancționează contravenția; indicarea societății de asigurări, în situația în care fapta a avut ca urmare producerea unui accident de circulație; posibilitatea achitării, în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal, a jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ; termenul de exercitare a căii de atac și instanța la care se depune plângerea”, se arată în Legea nr.203/3018, art.16, alineatul 1.

 


Conținutul website-ului https://business-talks.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către BUSINESS TALKS sunt protejate prin dispoziţiile legale. Sunt interzise copierea sau reproducerea conţinutului acestui website. Detalii se găsesc în secţiunea Termeni și condiții. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor BUSINESS TALKS, vă rugăm să ne contactați la office@business-talks.ro