Citiţi în rândurile următoare un amplu şi interesant interviu cu domnul Paul Anghel, Director General în cadrul ANPC și coordonator al Direcției Generale de Control și Supraveghere Piață și Armonizare Europeană.

– De ce sunt mezelurile aşa sărate? Aşa trebuie să fie sau ar cam trebui să ne îngrijorăm?

– Produselor din carne fabricate în România le sunt aplicabile prevederile Ordinului comun nr. 560/ 1271/339/210/2006 pentru aprobarea Normelor cu privire la comercializarea produselor din carne prin care se impun, în funcţie de grupa de produs stabilită în conformitate cu tratamentul termic la care a fost supus, parametrii fizico-chimici în care trebuie să se încadreze (conţinut maxim de apă, conţinut minim de proteine, conţinut maxim de grăsimi, conţinut maxim de sare, raportul; maxim colagen/proteină). În conformitate cu raportul elaborat în anul 2017 ca urmare a controlului desfăşurat la nivel naţional în domeniul produselor din carne au rezultat următoarele:
 Au fost prelevate 162 eşantioane de produse din carne, care urmare analizelor de laborator a rezultat că 44 (27,16 %) nu se încadrau în prevederile legale, în vigoare.
 34% dintre eşantioanele de produse din carne analizate prezentau neîncadrarea în conținutul minim de proteine totale impus prin Ordinul nr 560/1271/1339/210/2006 cu proporţii cuprinse între 2,5% şi 32%.
 70% din eşantioanele de produse din carne prelevate de pe piaţă au prezentat conţinutul de umiditate depăşit cu proportii cuprinse între 2% şi 26,8% faţă de limitele maxime stabilite de Ordinul 560/1271/1339/210/2006.
 61% din eşantioanele de produse din carne prelevate de pe piaţă au prezentat conţinutul de umiditate depăşit cu proporţii cuprinse între 6% şi 26,8 % şi numai 9% au prezentat conţinutul de umiditate depăşit cu proporţii cuprinse între 2% şi 6%.
 Comercializarea de produse din carne la care s-a constatat prezenţa amidonului contrar prevederilor Ordinului 560/1271/1339/210/2006
 Comercializarea de produse din carne ce prezentau raportul colagen/proteină depăşit faţă de valorile impuse de Ordinul 560/1271/1339/210/2006
Acest Ordin nu este însă aplicabil produselor care provin din afara României, etichetarea nutriţională (care conţine şi parametrul sare) reprezentând sursa de informare privind conţinutul mediu al produsului în acest parametru.

– Despre criminalele E-uri auzim câte ceva în fiece zi. Aţi mai curăţat piaţa?

– Controlul oficial al legalitaţii utilizării aditivilor alimentari, cât şi a proporţiei acestora în produsele alimentare intră în sfera de competenţe ale Ministerului Sănătăţii, instituţie care elaborează anual un raport în acest domeniu cât şi ale Autorităţii Naţionale Sanitare-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor. În cazul în care, cu ocazia controalelor de supraveghere a pieţei, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor constată, prin analize de laborator, abateri de la regulamentele europene privind aditivii alimentari, informează instituţiile menţionate anterior .

– Un prieten de-al meu a găsit, într-o pungă de biscuiţi, un cui ruginit şi un capăt de sfoară. Ce ar fi trebuit să facă?

– Trebuie să facă o reclamaţie la CJPC-ul teritorial/CPCM București cu prezentarea dovezilor, respectiv a produsului şi a bonului de casă din care să rezulte de unde a cumpărat produsul.

Vrem miere de albine, nu de laborator!

– Apicultorii din România spun că mierea din super şi hipermarket-uri, cea importată, este masiv falsificată. Ce are de gând ANPC în acest sens?

– ANPC desfăsoară permanent controale pentru supravegherea pieţei, în general, inclusiv în domeniul mierii. Controalele se desfăşoară cu prelevări de eşantioane care se analizează în laboratoare acreditate şi se raportează la cadrul legal, în vigoare. Din verificările desfăşurate nu au rezultat cazuri de falsificare, în condiţiile în care din 95 de eşantioane prelevate de pe piaţă, urmare analizelor de laborator toate au ieşit conforme. ANPC va continua acţiunile de control pe piaţă, inclusiv pentru verificarea reclamaţiilor prin care se furnizează elemente concrete din care să reiasă neconformitatea produsului miere.

Ce facem cu produsele neconforme de pe piaţa noastră?

Şi, dacă se poate şti, cum a rămas cu produsele importate din UE care au o compoziţie diferită în funcţie de ţara în care sunt exportate?

– Există o preocupare constantă la nivelul UE pentru clarificarea acestor aspecte. Având în vedere că, pentru statele membre este dificil, chiar imposibil, să efectueze controale oficiale pe teritoriul altor state membre pentru a compara produsele, implicarea Comisiei Europene este esenţială. În acest sens, a fost desemnat Centrul Comun pentru Cercetare (Joint Research Centre) să elaboreze metodologia comună de control în baza căreia să se realizeze compararea produselor din diferite state membre, la aceleaşi laboratoare acreditate şi sub coordonarea JRC.


Conținutul website-ului https://business-talks.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către BUSINESS TALKS sunt protejate prin dispoziţiile legale. Sunt interzise copierea sau reproducerea conţinutului acestui website. Detalii se găsesc în secţiunea Termeni și condiții. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor BUSINESS TALKS, vă rugăm să ne contactați la office@business-talks.ro