Acuzații de evaziune fiscală ar putea scăpa de închisoare

Senatul României a adoptat cu 74 de voturi pentru și 33 împotrivă, în calitate de prim for sesizat, un proiect de lege inițiat de senatorul PSD Cătălin Rădulescu, care modifică prevederile unei legi potrivit căreia persoanele acuzate de evaziune fiscală scapă de urmărirea penală în cazul în care achită integral prejudiciul, la care se adaugă 50% din suma datorată de cel în cauză. Inițiatorul acestii proiect este el însuși acuzat de evaziune fiscală.

Conform proiectului adoptat, “în cazul săvârșirii unei infracțiuni de evaziune fiscală prevăzute la art. 8 și 9, dacă, în cursul urmăririi penale, inculpatul va acoperi integral prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 50% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile și penalitățile, se va dispune, o singură dată, renunțarea la urmărire penală” iar instanța va dispune, o singură dată, amenda penală.

De asemenea, și în cazul în care inculpatul, în perioada procesului și până la dispunerea unei decizii judecătorești, achită „integral, în termen de 1 an, prejudiciul comis prin comiterea faptei, majorat cu 50% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile și penalitățile, instanța va dispune, o singură dată, suspendarea executării pedepsei sub supraveghere”. În caz contrar, pentru condamnat suspendarea executării pedepsei sub supraveghere se va transforma în pedeapsa închisorii cu executare, se arată în textul proiectului de lege.

Dacă, tot în timpul procesului, până la „terminarea cercetării judecătorești”, inculpatul va acoperi, în termen de trei ani, „prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 50% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile și penalitățile, instanța va dispune o singură dată, suspendarea executării pedepsei sub supraveghere”. În caz contrar, „suspendarea executării pedepsei sub supraveghere se va transforma în pedeapsa închisorii cu executare”.

Camera deputaților este for decizional.


Conținutul website-ului https://business-talks.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către BUSINESS TALKS sunt protejate prin dispoziţiile legale. Sunt interzise copierea sau reproducerea conţinutului acestui website. Detalii se găsesc în secţiunea Termeni și condiții. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor BUSINESS TALKS, vă rugăm să ne contactați la office@business-talks.ro