50% din români stau în case mici și înghesuite

3824
 

Un studiu european ne plasează din nou pe primul loc în Uniunea Europeană la acest capitol. Nu e de mirare, spun specialiştii în imobiliare.

În ultimii ani, dezvoltatorii au construit apartamente şi case ieftine, reducând dimensiunile pentru ca oamenii cu venituri mici să şi le poată permite. Iar tendinţa ar putea continua, mai ales că BNR vrea să înăsprească în curând condiţiile de creditare.

Unul din doi români stă într-o casă supraaglomerată, arată Eurostat. Suntem pe primul loc în uniune, în condiţiile în care doar 16% dintre europeni sunt în această situaţie. În plus, avem şi cele mai mici locuinţe. Suprafaţa medie în România este de numai 47 de mp, jumătate faţă de media europeană.

Daniel Tudor, expert imobiliar: “Pentru că cererea este pentru suprafeţe mai mici, nici cei care construiesc apartamente nu sunt tentaţi să facă apartamente cu suprafeţe mai mari pentru că va creşte preţul locuinţelor care trebuiesc vândute, deci automat ar deveni mai nevandabile”.

Aşa că apelează la tot felul de artificii pentru a obţine o suprafaţă cât mai mică şi un preţ redus. De cele mai multe ori, constructorii renunţă şi la spaţiile de depozitare şi unesc spaţiile.

De exemplu, dacă în mod obişnuit bucătăria şi sufrageria erau înainte două camere diferite, acum tendinţa dezvoltatorilor este să le unească, pentru a economisi spaţiu. Aşa că în multe dintre apartamentele noi vedem pe un perete mobilă de bucătărie, iar restul încăperii preia rolul de cameră de zi.

Iar locuinţele ieftine, adică mici, vor fi căutate şi de acum încolo. Banca Naţională vrea să stabilească noi limite până la care românii se pot îndatora: cel mult 40% din venit pentru creditele ipotecare cu dobândă variabilă şi 50% pentru cele cu dobândă fixă.

Liviu Andrei, broker de credite: “E clar că în momentul în care nu vor putea accesa credite la valoarea dorită, ori vor renunţa să mai cumpere un imobil, ori se vor orienta către imobile mai mici. Aşa cum ne amintim că atunci când a apărut prima casă, dezvoltatorii au schimbat conceptul de a construi şi suparafata construită nu depăşea 55-60 de m, tocmai pentru a se încadra în preţul impus de programul prima casă, de 60 de mii de euro”.
În schimb, dacă vorbim de locuinţe cu mai multe camere decât locatari, doar 6% dintre români îşi permit să stea într-o astfel de casă, arată EUROSTAT.


Conținutul website-ului https://business-talks.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către BUSINESS TALKS sunt protejate prin dispoziţiile legale. Sunt interzise copierea sau reproducerea conţinutului acestui website. Detalii se găsesc în secţiunea Termeni și condiții. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor BUSINESS TALKS, vă rugăm să ne contactați la redactie@business-talks.ro